Ordu Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cemal Enginyurt, Ordu’da fındık hasat sezonunun başlamasıyla birlikte üreticilere ve tarım işçilerine önemli uyarılarda bulundu. Sağlık ve güvenlik önlemlerinin hayati olduğunu vurgulayan Enginyurt, özellikle aşırı sıcaklarda çalışanların korunması gerektiğini belirtti.

Fındık bahçelerinde çalışanların kişisel koruyucu donanım kullanmasının önemine değinen Prof. Dr. Enginyurt, “Güneş çarpması ve böcek ısırmaları gibi risklere karşı eldiven, şapka, uzun kollu giysi ve uygun ayakkabılar mutlaka kullanılmalı” dedi. Ayrıca, işçilerin temiz suya erişimi ile gölgelik alanlarda dinlenme imkânlarının sağlanmasının hayati olduğunu belirtti.

ŞEHİR HASTANESİ İÇİN ALTYAPI ÇALIŞMALARI HIZ KAZANDI
ŞEHİR HASTANESİ İÇİN ALTYAPI ÇALIŞMALARI HIZ KAZANDI
İçeriği Görüntüle

Aşırı sıcaklarda uzun süre güneş altında kalınmaması gerektiğini vurgulayan Enginyurt, sıvı kaybının önlenmesi için bol su tüketilmesi gerektiğini kaydetti. İşçilerin kirli kıyafetlerle çalışmaması gerektiğini de belirten Enginyurt, hijyenin hem işçi sağlığı hem de ürün kalitesi için önemli olduğunu ifade etti.

İş güvenliği konusuna da değinen Enginyurt, özellikle eğimli arazilerde kayma ve düşme riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı. Tarımda yaygın olarak kullanılan patpat gibi taşıma araçlarında da güvenlik kurallarına mutlaka uyulması gerektiğini söyledi.

Açıklamasının sonunda hasat zamanlamasına da değinen Prof. Dr. Enginyurt, “Fındık meyvesi dalından kolayca kopuyorsa ve kabuğunda çatlamalar başlamışsa hasat zamanı gelmiş demektir. Çok erken ya da çok geç yapılan hasat, hem verimi hem kaliteyi düşürür” dedi.

Prof. Dr. Enginyurt’un uyarıları, hem üreticilerin hem de tarım işçilerinin sağlıklı ve güvenli bir hasat dönemi geçirmesi adına büyük önem taşıyor.

Muhabir: Haber Merkezi