İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nun 2026 yılı 1. olağan toplantısı, Vali Muammer Erol başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda Ordu’daki istihdam politikaları, aktif işgücü programları ve mesleki eğitim uygulamaları ele alındı.

Valilik Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsa Kaymak, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Ahmet Kına, İl Ticaret Müdürü Şenel Çakır, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Mustafa Ekinci ile kurul üyeleri katıldı.

Toplantıda, bir önceki kurulda alınan kararlar ve yürütülen çalışmalar değerlendirilirken, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsa Kaymak 2025 yılı faaliyetlerine ilişkin kurul üyelerine kapsamlı bir sunum yaptı.

Kaymak, Ocak-Aralık 2025 döneminde İşbaşı Eğitim Programı kapsamında 16 programda 687 katılımcının, Mesleki Eğitim Kursları kapsamında 13 kursta 237 kursiyerin denetlendiğini açıkladı. Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi kapsamında 12 programda 27 katılımcı, Toplum Yararına Program kapsamında ise 26 programda 353 katılımcının denetimlerinin yapıldığı bildirildi.

İşgücü Uyum Programı kapsamında 117 programda 3.216 katılımcının denetlendiğini ifade eden Kaymak, Engelsiz İşgücü Uyum Programı’nda 5 programda 19 katılımcı, İŞKUR Gençlik Programı’nda ise 3 programda 110 katılımcının yer aldığını söyledi.

2025 yılı verilerine de değinen Kaymak, kayıtlı işsiz iş arayan sayısının 23.253, istihdam edilen kişi sayısının ise 11.011 olduğunu belirtti. Kasım ayında işsizlik ödeneği alan kişi sayısının 7.326, ödenen toplam tutarın ise 286 milyon 272 bin 539 TL olduğu açıklandı. Yıl boyunca 321’i engelli olmak üzere toplam 11.101 kişinin işe yerleştirildiği, kayıtlı iş arayanlar arasında ise 1.001 engelli bireyin bulunduğu kaydedildi.

Engelli ve eski hükümlülere yönelik desteklere de değinen Kaymak, kendi işini kurmak isteyen engellilere tarım ve hayvancılık projelerinde 555 bin TL, diğer projelerde 735 bin TL’ye kadar destek sağlandığını, eski hükümlüler için ise tarım ve hayvancılık projelerinde 440 bin TL, diğer projelerde 550 bin TL’ye kadar destek verildiğini ifade etti.

Ayrıca İş ve Meslek Danışmanlığı hizmetleri kapsamında 2025 yılında 161 eğitim kurumunun ziyaret edildiği ve 23.152 bireysel görüşme gerçekleştirildiği bildirildi.

Toplantıda söz alan Vali Muammer Erol ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ordu’nun kaliteli ve nitelikli işgücüne katkı sağlayacak yeni uygulama ve projelerin artırılması gerektiğini vurguladı.

Kurul toplantısı, Yürütme Kurulu tarafından önerilen konuların karara bağlanmasıyla sona erdi.

Muhabir: Alahattin Kök