DOLAR 32,2831 0.07%
EURO 34,8185 0.06%
ALTIN 2.408,450,02
BITCOIN 2048816-0,63%
Ordu

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ordu’da 30 bin 272 haneye Yardımdan Yapıldı

Ordu’da 30 bin 272 haneye Yardımdan Yapıldı

ABONE OL
7 Nisan 2020 17:04
Ordu’da 30 bin 272 haneye Yardımdan Yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Son günlerde, bazı internet haber sitelerinde ve sosyal medyada; 18.03.2020 tarihinde yapılan Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi kapsamında,  Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yapılan 1.000 TL’lik nakdi yardım ve diğer sosyal yardımlara ilişkin olumsuz yönde haber, paylaşım ve yorumlar yapıldığı gözlemlenmektedir.
Ülkemizde, Devlet eliyle yapılacak sosyal yardımlara ilişkin iş ve işlemler, 1986 yılında çıkarılan 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşmayı ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamında kurulan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yürütülmektedir. Bu Kanunun 7 nci maddesine göre her il’de ve ilçede; mülki idare amirinin başkanlığında belediye başkanı, il müftüsü, defterdar, il milli eğitim müdürü, il sağlık müdürü, il tarım ve orman müdürü, il aile çalışma ve sosyal hizmetler müdürü, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu yöneticileri ve hayırsever vatandaşların katılımıyla Mütevelli Heyeti oluşturulmaktadır. Kimlere yardım yapılacağı, yapılacak olan yardımların niteliği ve miktarı, bu Mütevelli Heyeti tarafından belirlenmekte ve karar altına alınmaktadır.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yardım yapılacak kişileri belirlemede ise, 2009 yılında SYGM tarafından uygulamaya konulan ve vatandaşlarımızın muhtaçlıklarını tespit etmeye, mükerrer yardımların önlenmesine yarayan Sosyal Yardım Bilgi Sistemi (SOYBİS) kullanılmaktadır.
Devletimizin yardım yaparken dikkate aldığı en önemli kriter, kişinin muhtaçlık durumudur. Muhtaçlık durumu ise, 3294 sayılı Kanunun 2 nci maddesi 3 üncü fıkrasında yer alan “…hane içindeki kişi başına düşen geliri, onaltı yaşından büyükler için belirlenen aylık net asgari ücretin 1/3’ünden az olan kişilerden fakir ve muhtaç durumda bulunanlar…” olarak belirlenmiştir. 2020 yılı için belirlenen Muhtaçlık sınırı, hanede yaşayan kişi başı 701,32 TL’dir. Devletten para yardımı almak için başvuru yapanların ilk olarak aylık gelirinin Muhtaçlık sınırı altında olup, olmadığına bakılmaktadır.
Valiliğimize ve Kaymakamlıklara bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımızın, vatandaşlarımıza yönelik sosyal yardımla ilgili iş ve işlemleri bu çerçevede yürütülmektedir. Muhtaç ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza her daim sahip çıkan, el uzatan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımızın, bilgi eksikliğinden kaynaklandığını düşündüğümüz haber, paylaşım ve yorumlarla zan ve töhmet altında bırakılmasını doğru bulmuyoruz.
Diğer taraftan, tüm Dünya ülkeleri ile birlikte ülkemizde de yaygınlaşan Koronavirüs salgınından olumsuz yönde etkilenen vatandaşlarımıza yönelik Devletimizin almış olduğu ekonomik ve sosyal tedbirler, belli aralıklarla Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından kamuoyuna açıklanmaktadır.
Alınan ekonomik ve sosyal tedbirler, ilgili Bakanlıklarca uygulamaya geçirilmektedir. Bu kapsamda yapılan sosyal yardımlar, toplumun dezavantajlı kesimini oluşturan ve ekonomik yoksunluk içerisinde bulunan ailelerden başlamak üzere dağıtılmaya başlanmıştır. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının yapmış olduğu çalışmaya göre, ilk etapta düzenli merkezi sosyal yardım alan hanelere (Yaşlı Aylığı, Engelli Aylığı, Engelli Yakını Aylığı, Silikozis Aylığı, Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Nakit Yardım, Muhtaç Asker Ailelerine Yönelik Düzenli Nakit Yardım, Öksüz Yetim Yardımı, Muhtaç Asker Çocuğu Yardımı, Şartlı Eğitim Yardımı, Şartlı Sağlık Yardımı, Çoklu Doğum Yardımı, Psiko-Sosyal ve Mali Kayıp Yaşayan Tüberküloz ve SSPE Hastalarına Yönelik Düzenli Nakdi Yardım Programı) herhangi bir başvuruya gerek olmaksızın Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi Destek Programı kapsamında bu yardım yapılmıştır. İlimiz genelinde 30.272 hane de  1.000’er TL’lik yardımdan faydalanmıştır.
Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan en son açıklamada, özellikle yevmiyeli veya günlük kazancıyla hayatını sürdürmek zorunda olan veya hiçbir geliri olmayan vatandaşlarımıza da yardım yapılacağı ifade edilmiştir. Bu durumda olan vatandaşlarımızın, e-devlet, internet veya telefon yoluyla ikamet ettiği ilçenin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat etmeleri gerekmektedir.
Açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi Destek Programı kapsamında, faaliyetine ara veren işletme ve işyerlerinde çalışanlara Kısa Çalışma Ödeneği yardımı, esnaflara kredi desteği gibi bir çok ekonomik destek sağlanmıştır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.