DOLAR 32,3426 0.18%
EURO 35,2105 0.04%
ALTIN 2.247,070,17
BITCOIN 2119673-3,31%
Ordu

HAFİF YAĞMUR

13:18

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

ÇEVRE YOLUNDA HİLMİ GÜLER İMZASI

ÇEVRE YOLUNDA HİLMİ GÜLER İMZASI

ABONE OL
8 Mart 2019 13:01
ÇEVRE YOLUNDA HİLMİ GÜLER İMZASI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Karadeniz Sahil Yolu’nun en önemli etabı olan, 3 Mart günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan 10 km’lik Ordu Çevre Yolu, 1 milyar liralık maliyetiyle Türkiye’nin en pahalı yatırımlarından biri oldu.

500 metre yüksekliğindeki Boztepe’nin altından 3 bin 300 metre, hemen yanındaki 300 metre yüksekliğindeki Öceli tepesinin altından 2 bin 30 metre uzunluğunda olmak üzere toplam 5 bin 330 metre uzunluğunda iki tünel açılan ve şehir içi geçiş trafiğini 40 dakikadan 10 dakikaya düşüren Ordu çevre yolu, Karadeniz Sahil yolu trafiğini önemli ölçüde rahatlattı. Karadeniz’in doğa şartları gereği oluşabilecek heyelana karşı 75 km uzunluğunda fore kazık çakılarak inşa edilen yolun açılmasıyla günde ortalama 100 bin araç geçen Ordu sahil yolu şehir içi geçişinde araç yoğunluğu yarı yarıya düştü.

“SAHİL YOLU, HAVAALANI, KARADENİZ-AKDENİZ YOLU VE ÇEVRE YOLU ORDU’NUN AORT DAMARLARIDIR”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde Ünye çevre yolunun temelini attıktan sonra 21 km’den oluşan Ordu Çevre Yolu’nun çalışmasını yapan, 2009 yılında hazırlanan projenin 2011 yılında ihaleye çıkmasını sağlayan AK Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı M.Hilmi Güler, Çevre Yolu’nun Ordu’nun 4. aort damarı olduğunu söyledi. Ordu’nun yüzyılın başından bu yana ulaşım alanında büyük sorunlar yaşadığını, bu sorunları çözmek için 2002 yılından başlayarak kolları sıvadıklarını belirten Güler, şöyle konuştu:

“Ordu, yüzyılın başından bu yana ulaşım alanında büyük sorunlar yaşayan bir ildi. Yol olmayışı sebebiyle gurbet ve göç olayları yaşandı, hasret yüklü, kederli nesiller geçti. Biz bunun önüne geçmek için 2002 yılından başlayan bir çalışma yaptık. Önce 1990’yı yıllardan kalan ama yapılmayan Karadeniz Sahil Yolu Ordu ili geçişini genişleterek ulaşımı rahatlattık. Ardından 140 yıllık bir efsane olan ve Ordu’yu İç Anadolu’ya bağlayan Karadeniz-Akdeniz yolunu açtırdık. Bunun ardından dünyada üçüncü, Avrupa’da birinci denize havaalanını yaptık. Şimdi de sahil yolunun trafiğini rahatlatan ve tüm Karadeniz’in beklediği bu çevre yolunu açtık. Bu 4 yatırımla Ordu iline 4 adet aort damarı açtık. Bu yol aynı zamanda Ünye çevre yolu ile Karadeniz Sahil Yolu’nun 2. aort damarıdır. Bu yatırımların altına imza attığımız yatırımlar olması beni oldukça mutlu ediyor”

“BU YATIRIMLAR DEVAM EDECEK”

Çevre Yolunun büyük mücadele sonrası hizmete açıldığını belirten Güler, şöyle devam etti:

“Ordu’da yıllardır söylenegelen ‘Boztepe’ye çıkmalı, şu Ordu’ya bakmalı’ türküsündeki o muhteşem Boztepe’nin altından 5 km’yi aşan tünel geçirdik. Türk mühendisleri burada doğayla ve tabiatla tatlı bir mücadeleye girdiler. Bu ortak güzel ilişkiden harika bir çevreyolu çıktı. Bu 8 yıllık bir çalışmaydı. Bu yatırımlarla Ordulu hemşehrilerimizin yaşam kalitesini arttırmayı hedefledik. Şimdilik ilk etabı 1 milyar liraya malolan, ikinci etabını da yeni dönemde başlatacağımız bu yatırım Ordululara ve Karadenizli hemşehrilerimize hayırlı olsun. Attığımız bir imza ile başlayıp, bir eserle sonuçlanan, hayatımızı rahatlatan bu yatırımları yapmaya devam edeceğiz”

ÇEVRE YOLUNUN İMZASI NASIL ATILDI?

Hilmi Güler’in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğu dönemde büyük uğraşlar sonucu 15 Haziran 2007 tarihinde Ünye Çevre Yolu’nun temelinin atılmasından sonra, 21 km’lik Ordu Çevre Yolu’nun çalışmaları başladı. Güzergah üzerinde yapılan topografik, harita, aplikasyon çalışmalarıyla bizzat ilgilenen Güler, bir kaç defa taslak projesinde kamulaştırmada karşılaşılan sorunlar sebebiyle değişiklikler yaptırdı. 2009 yılında hazırlanan proje 2011 yılında ihaleye çıktı. İhale Bayındırlık Bakanlığı tarafından onaylandı. Geriye temel atılması kaldı. Ancak 2009’da başlayıp 2011’e kadar süren bu hazırlık çalışmasından kimsenin haberi olmadı. Mehmet Hilmi Güler, adeta karınca sessizliğinde çalışmayı sürdürdü. 12 Haziran 2011 seçimleri öncesi Ordu’ya geldiğinde bu sürprizi gazetecilere şöyle açıklayan Güler, ”Çevre Yolu konusunu sessiz ve sakin bir şekilde sürdürüyoruz. Unutulmasın ki, bazı şeyler söylenmez yapılır. Onun için gürültü yapmadan çalışıyoruz. Yapmadan konuşmak istemiyorum. Çünkü engel olanlar çıkabilir, başka sorunlarda ortaya çıkabilir. Derinden çalışıyoruz. Ortaya çıkması gereken durumda hemşerilerimizle paylaşacağız” demişti.

2009 yılında başlayan büyük mücadele doğa ve toprak yapısının şartlarına rağmen 3 Mart 2019 günü hizmete girdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.