DOLAR 32,5957 0.34%
EURO 34,8095 0.15%
ALTIN 2.511,441,10
BITCOIN 20928571,73%
Ordu
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

VERTİGO DENGENİZİ BOZMASIN!

VERTİGO DENGENİZİ BOZMASIN!

ABONE OL
29 Kasım 2018 13:25
VERTİGO DENGENİZİ BOZMASIN!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kulak çınlaması, bulantı ve baş dönmesi şikâyetleriyle ortaya çıkan vertigo, hayatı kâbusa çevirebiliyor. Medical Park Ordu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ahmet Yılmaz, çevrenin dönüyormuş gibi hissedildiği bu semptomların çoğunlukla iç kulağa bağlı bir problemden kaynaklandığını söyledi.

Bazı insanlar denge problemlerini baş dönmesi olarak nitelendirirler. Çevrenin dönüyormuş gibi hissedildiği bu semptomlar çoğunlukla iç kulağa bağlı bir problemden dolayı ortaya çıkar. Son zamanlarda vertigonun halk arasında artık çok yaygın bir şekilde bilindiğini ve genel olarak baş dönmesi ile hareket ve denge duygusunun yitirilmesi olduğunu belirten Medical Park Ordu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ahmet Yılmaz hastalık hakkında bilgiler verdi.

15 SANİYE VEYA BİRKAÇ DAKİKA SÜREBİLİR

Vertigo; hastanın kendisinin ya da çevresinin hareket illüzyonudur. Aşırı baş dönmesi, yerin ayağının altından kayıyor hissi, mide bulantısı, çarpıntı ve terleme bu hastalığın başlıca belirtileri arasında yer alıyor. Vertigo çok şiddetli olduğunda hastalarda gözlerde sıçrayıcı hareket, bulantı ve kusma, ayakta duramama şeklinde belirtiler ortaya çıkar. Bening paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) en sık görülen vertigo tipidir. Bu vertigo çeşidinde 15 saniye ya da birkaç dakika süren, genellikle başın hareketini takiben oluşan şiddetli baş dönmesi görülür. Başı öne arkaya sallamak veya yatakta dönme sonucu ortaya çıkabilir. Bulgular rahatsız edici olsa da BPPV iyi huylu bir rahatsızlıktır. Bazı manevralarla çok kolay tedavi edilebilir.

NEDENİ DİYABET DE OLABİLİR, DAMAR TIKANIKLIĞI DA…

Vertigo, merkezi sinir sistemi ve iç kulak hastalıklarından kaynaklanır. Hastalık, labirentit ve vestibüler nörit denilen iç kulağın iltihaplanması sonucu oluşabilir. Etken genellikle virüslerdir. En sık rastlanan etkenler grip, kızamıkçık, herpes, kabakulak, çocuk felci, hepatit ve EBV virüsleridir. Baş dönmesi ile birlikte duyma kaybı da olabilir. Vertigonun görüldüğü diğer bir hastalık ise Meniere hastalığıdır. Bu hastalıkta vertigo belirtileri dışında kulak çınlaması ve işitme kaybı görülür. Hastalık ataklar ve yatışma dönemleri şeklinde seyreder. Meniere’nin nedeni tam olarak bilinmese de kafa travmaları, virüsler, kalıtım ve alerji nedenler arasında gösterilmektedir.

Akustik nörinom, iç kulağın sinir dokusunun bir çeşit tümörüdür. Vertigo ile birlikte kulak çınlaması ve işitme kaybı ortaya çıkar. Vertigo beyin damarlarının tıkanması veya beyin kanaması sonucu da meydana gelebilir. Kafa travması ve boyun yaralanmalarından sonra vertigo ortaya çıkabilir. MS, diyabet, düşük kan şekeri, anksiyete ve panik bozukluğu vertigonun diğer nedenlerindendir.

TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Vertigonun asıl sebebinin araştırıldıktan sonra baş dönmesinin neye bağlı olduğunun bilinmesi çok önemlidir. Tedavide asıl önemli olan hastalığın kaynağının bulunmasıdır. BBPV tedavisi bir klinikte yapılan bazı manevralarla yapılır ve hasta çoğunlukla hızlı bir şekilde düzelir. Orta kulak enfeksiyonu varsa antibiyotikler kullanılır. Kulakta iyileşmeyen enfeksiyon varsa cerrahi tedavi gerekebilir. Nadiren düzelmeyen hastalara iç kulağa yönelik cerrahi düşünülebilir. BPPV’li hastalar ani baş hareketlerinden kaçınmalı, bol istirahat etmeli, bol sıvı tüketmelidirler. Yüksekte çalışmaktan ve tehlikeli cihaz kullanmaktan kaçınmalıdırlar. Vertigo tedavisinde fizik tedavi de kullanılmaktadır.

TUZ KULLANIMINI AZALTIN!

Kişiler, vertigo oluşumunu engellemek için ise, öncelikle stresten uzak durmaya çalışmalı, beslenmelerine dikkat ederek dondurulmuş ve hazır gıdalardan uzak durmalıdır. Ayrıca kulaktaki sıvıyı arttırabileceği için, hastalar tükettikleri tuz miktarını azaltmalıdır. Vücuttaki su-tuz dengesini sağlamak için ise bol su içilmeli ve günde 45 dakika yürümelidirler. Baş dönmesi olan hastalar, altta yatan sebebin araştırılabilmesi için mutlaka bir uzman doktora başvurmalıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.