DOLAR 32,3319 0.24%
EURO 35,0427 -0.26%
ALTIN 2.297,700,90
BITCOIN 22835531,24%
Ordu
17°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ORDU’NUN KAYMAĞINI ELİN OĞLU YİYOR

ORDU’NUN KAYMAĞINI ELİN OĞLU YİYOR

ABONE OL
27 Mayıs 2019 18:06
ORDU’NUN KAYMAĞINI ELİN OĞLU YİYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ordulu İnşaat Yüksek Mühendisi Mehmet Celal Savaşkan, inşaat sektörünün Ordu’nun lokomotif sektörü olduğunu belirterek, “Şuan ilimizde bu lokomotif durdu. Beraberinde Ordu’da durdu, yüzlerce binlerce istihdam kapısı kapandı. Yerelde Ordulunun elinden tutulmazsa, yabancı firmalara kaymaklı işler verilirse, Ordu ekonomisi karaya oturur.” dedi.
Ordu’da şuan inşaat sektörü ne durumda?
Mehmet C. Savaşkan: Malumunuz Ordu’da ekonomik bir durgunluk var ve bu durum günden güne derinleşiyor. Buralara nereden gelindi, nasıl gelindi herkesin bilgisinde. Durgunluk en çok da inşaat sektörünü etkilemekte, diğer sektörler dolayısı ile nasibini almakta. İnşaat sektörü, bizce kendisine yön arayan Ordu için birincil sektör olarak ön plana alınmalıdır. Ordu’nun eskimiş alt ve üstyapısı diğer sektörlerde örneğin; turizm, örneğin sanayi örneğin tarım gibi alanlarda ilerlemesini engelliyor. Bu engel sadece kentsel dönüşüm ve şehrin yeniden yapımı ile aşılabilir düşüncesindeyiz. Tabii, burada inşaat denildiğinde herkesin bildiği, sakız gibi diline doladığı şeyleri burada tekrarlamayacağız. Olaya farklı bir açıdan bakmanızı rica ederim. Ordu’da inşaat işlerini konut amaçlı özel projeler ve kamu ihaleleri olarak ikiye ayırabiliriz.
“BÜYÜK İŞLER İL DIŞINA VERİLİYOR”
Kamu ihalelerini açacak olursak, neler söyleyebiliriz?
Mehmet C. Savaşkan: Kamu ihaleleri de kendi içerisinde iki grupta toplanıyor; birincisi Türkiye geneline açık, kamu ihale portali üzerinden yapılan davet ile düzenlenenler, ikincisi de doğrudan temin ile yerel firmalara verilen işler. Şuan yerel idarelerde yaşanan nakit sıkışıklığı nedeni ile doğrudan temin işler son bir senede nerdeyse sıfırlandı. Bu da yerel ve küçük çaplı firmaların iş yapmasının önünü kesiyor. Yaklaşan yaz mevsimi bu kademe için bir umut, ancak ben insanların bu sene köylerde ev veya şehirde tadilat yaptıracaklarını öngörmüyorum. Kamunun büyük ihalelerini de Ordulu firmalar çoğunlukla alamıyor. Geçtiğimiz döneme bakarsanız, nerdeyse bütün büyük işlerin şehir dışından gelen firmalar tarafından yapıldığını görebilirsiniz.
Bunlara örnek verebilir miyiz?
Mehmet C. Savaşkan: Yabancı firmalar Ordu’da iş yapıyor; ama nasıl? Örnek arıyorsanız, şuan yapımı duran büyük kamu binaları inşaatlarına, spor tesislerine ve bir türlü eksiği bitmeyen çarşı merkezindeki işlere bakabilirsiniz. Türkiye’nin 4. Botanik parkının yerinde yeller esiyor. Piyasaya borçlarını ödemeden ortadan kaybolanları da oluyor. Yani zararı yine bir yerde Ordulular ödüyor. Çok ilginç bir örnek daha vermek istiyorum; idarelerin kiraladıkları araçlar bile 52 plakalı değil. Demek ki burada Ordu aleyhine bir dengesizlik var. Ordu’da çalışan, Ordulu çalıştıran, Ordu odalarına aidat ödeyen, Ordu’da vergi veren firmalar, kamudan nasibini pek alamıyor diyebiliriz. Ekonominin sığ olduğu bir şehirde yerel firmaların kapı dışında kalması, Ordu’daki ekonomik çıkmazın da uzamasına yol açıyor. Gün sonunda biz Ordulu olarak bu şehre kazancımızı bırakırken, başka illerde iş yapamaz iken, elin oğlu Ordu’nun kaymağını yiyor. Fındıkta da bu böyle değil mi? Tabiri mazur görün fındıkta da yabancılar saz çalıp oynuyorlar. Sistemde sadece yerli fındıkçı kazanamıyor.
Konut amaçlı özel projeler için neler söyleyebiliriz?
Mehmet C. Savaşkan: Konut inşaatı ayağı da yüksek faizler nedeni ile artık eldeki stoktan ilerliyor. Yeni yapım nerdeyse yok denecek kadar az. Tabi burada yine Ordulular Ordu’da üvey evlat muamelesi görmekte. Konut İdaresi 13 kat, falanca konsorsiyum 17 kat, beriki ortaklık 23 kat yapabiliyorken; Ordu’nun içinde doğup büyümüş kişilerin bina yapım hakkı 3-4 kat ile sınırlı. Burada da yerel ekonomiyi ayakta tutacak adımlar atılmıyor. Madem bu kadar kat yapılabiliyor, başta Ordulular bundan nasibini almalı.
“İNŞAAT SEKTÖRÜ ORDU’NUN LOKOMOTİFİ”
İnşaat sektörü Ordu için ne kadar önemli?
Mehmet C. Savaşkan: İnşaat sektörü, bizce Ordu’nun lokomotif sektörüdür. Şuan bu lokomotif durdu, ilerlemiyor. Beraberinde Ordu’da durdu, yüzlerce binlerce istihdam kapısı kapandı. Sokaklar ay sonuna kadar cebindeki parayla nasıl idare edeceğini bilemeyen insanlarla dolu. İnsanlarımız iş bulma umudu ile Kanada’ya, Avrupa’ya Japonya’ya göçüyor. Aileler parçalanıyor. Yazık değil mi? Çocuğunu bile görmeden yurtdışında çalışıp, buraya para gönderen insanlarımız var. Ordulu bu sefaleti hak etmiyor diye düşünüyorum. Ordu bence inşaat dışında bir sektörle açılamaz. Şehrin çarpık imar düzensizliği ne turistler için, ne sanayiciler için ne ticaret için uygun değil. Bunu söylerken toplamda 20 seneye yaklaşan akademik, profesyonel ve yurtdışı tecrübemize dayanarak gördüklerimizi söylüyoruz. Kimseyi kötülemek için konuşmuyoruz. Ordu; Orduluların öncülüğünde kentsel dönüşüm ile yeni bir şehir modeline geçebilirse kabuğunu kırabilir. Şehrin yenilenmesi, doğu ve batıdaki diğer ileri medeniyetlerin şehirleri gibi yeniden yapılabilir. Ordu’da bunu yapabilecek sermaye ve bilgi birikimi, teknik personel ve kalifiye iş gücü yeteri kadar var. Gerekirse yabancı mühendisi bile getirir Ordu’da çalıştırırız.
Ordulular inşaat alanında her yerde söz sahibiyken neden Ordu’da değil?
Mehmet C. Savaşkan: Ordulular bütün dünyada parmakla gösterilen inşaatlar yapabiliyor; yıllarca Rusya’da yerel idarelerin imar müdürlükleri ile çalıştık. Arap ülkelerini, Doğu Avrupa’yı, Orta Asya’yı Türkler inşa ediyor. Neyin nasıl olması gerektiğini biliyoruz. Ama örneğin, bir Selimiye mahallesinin görüntüsü ile fecaat değil mi? Sokak aralarından ibaret bir şehre mi turist getireceksiniz? Boztepe bile keşmekeş halde. Turistin de bir dünya görüşü ve zevki var; bu haliyle turistler için bu şehir ilgi çekmez; kendi kendimizi kandırmayalım. Bütün düz araziler, 3-4 katlı imar düzensizliği ile parsellenmiş. Yaşam alanları ile sanayi-tarım arasında geçiş yok; her şey iç içe. Bu haldeyken hangi sanayiciye, nereden arsa tahsis edeceksiniz? Hangi tarımcı nerede depo, sera ya da bahçe yapabilecek? Bunu etkin bir yeni bir kent modeli ile ve yerel firmaların öncülüğünde temizleyebilirsiniz.
“ORDU’DA EKONOMİK DURGUNLUK VAR”
Ordu’nun ekonomik anlamda gelişmesi için neler yapılması lazım?
Mehmet C. Savaşkan: Anadolu’ya yol yapılsa ticaret artar, liman olsa deniz yolu kalkınır, tren olsa piyasa hareketlenir, tesis yapılsa turizm gelişir gibi düşüncelere de kapılmamak gerekiyor. Ordu şehri plansızlık içerisindeyken, makro projelerle bile beklendiği kadar kalkınamaz. Çünkü gelen 2-3 defa gelmez, yanında başkalarını getirmez. Üniversite veya havaalanının şehre beklendiği kadar katkısı oldu mu? Yarı yarıya dükkanlar kapalı, kiralık ya da devretmeye çalışılıyor, buradan anlayabiliriz. Özetle Ordu’da ekonomik bir durgunluk var ve kimse beceremiyor diye Ankara’yı ya da operasyon yapıyorlar diye ecnebileri suçlamasın. Yerelde Ordulunun elinden tutulmazsa, yabancı firmalara kaymaklı işler verilirse; şehir planı çıkmaz sokaklar yumağı halinden kurtulamazsa, şehrin ekonomisi de bu şekilde karaya oturur.
Ordu Hayat/Yılmaz Ülgü

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.