DOLAR 32,5591 0%
EURO 35,0190 0.47%
ALTIN 2.428,570,23
BITCOIN 2093596-3,54%
Ordu
27°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Gidya Toprağın Kireç İhtiyacını Karşılıyor

Gidya Toprağın Kireç İhtiyacını Karşılıyor

ABONE OL
24 Ocak 2017 15:10
Gidya Toprağın Kireç İhtiyacını Karşılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ordu ilinin en önemli tarımsal ürünü olan fındıkta verimliliği artırmaya yönelik yapılan çalışmalar kapsamında “Fındık Tarımında Yeni Bir Ürün: Gidya” konulu panel düzenlendi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ordu Üniversitesi, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün düzenlediği panel, Ordu Üniversitesi Cumhuriyet yerleşkesinde bulunan Müzik ve Sahne Sanatları Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Kadir Saltalı, “Gidya ve Tarımda Kullanımı”, Prof. Dr. Faruk Özkutlu, “Fındık Tarımında Beslenme Problemleri” ve Prof. Dr. Kürşat Korkmaz ise “Fındık Tarımında Gidya Uygulamaları” konusunda katılımcılara bilgi verdi.

GİDYA, BÖLGEMİZ İÇİN SON DERECE UYGUN VE DOĞAL BİR MADDE

Konuşmacılar, vermiş oldukları bilgilerde gidyanın % 40-50 organik, % 30-40 kireç içeren, az miktarda kil ve suda yaşamış canlı kabuklarını barındıran ve asit karakterli topraklar için tarımsal değeri yüksek olan doğal bir madde olduğunu söyledi.

TOPRAĞIN KİREÇ İHTİYACINI KARŞILIYOR

Konuşmacılar panelde şu konulara da değindi:

Karadeniz Bölgesi’nde yağışın fazla olması nedeniyle topraktaki kireç, kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi besin maddeleri yıkanıyor ve toprakta asitleşme görülüyor. Bu asitleşme, özellikle fosforun yarayışlı olmasını önemli ölçüde düşürürken, fındıkta verimi ve kaliteyi de olumsuz yönde etkiliyor. Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde genellikle toprakların ph değeri 5’in altında ve kireç içeriği düşüktür. Ordu ilimizde toprakların % 83’ünün kireç içeriği % 1’in altındadır. Toprakların ph değerini yükseltebilmek için 2-3 yılda bir yaklaşık 300 kg/da kireç (CaCO3) uygulanmaktadır. Uygulanan kireç, fosforu yüksek oranda tutarak bitkilerde fosfor noksanlığına neden olmaktadır. Gidya kireçle karşılaştırıldığında, gerek organik madde içeriği gerekse maliyet açısından değerlendirildiğinde Karadeniz Bölgesi için oldukça faydalı olabilecek bir üründür.

TOPRAĞI DÜZENLEYEREK VERİMİ ARTIRIYOR

Gidya, fındık yetiştiriciliğinde kullanıldığında ise toprakların ph değerini düzenleyerek verimliliğini artırır. Bitkilerde besin elementini düzenler, fosforun yarayışlı olmasını sağlar, bitkilerin kök gelişimi ve sürgün gelişimini, topraktaki biyolojik aktiviteyi ve enzim aktivitesini artırır. Toprağın su tutma kapasitesini de artırarak kuraklığın olumsuz etkilerini azaltır.

“Fındık Tarımında Yeni Bir Ürün: Gidya” konulu panel, konuşmaların ardından yapılan soru cevap bölümüyle sona erdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.