DOLAR 32,3728 0.15%
EURO 35,0737 -0.06%
ALTIN 2.324,350,22
BITCOIN 2271658-0,23%
Ordu
11°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ÇOCUKLARINIZLA YEMEK YAPIN,BİRLİKTE BİTKİ YETİŞTİRİN

ÇOCUKLARINIZLA YEMEK YAPIN,BİRLİKTE BİTKİ YETİŞTİRİN

ABONE OL
17 Haziran 2019 21:45
ÇOCUKLARINIZLA YEMEK YAPIN,BİRLİKTE BİTKİ YETİŞTİRİN
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Karnelerin alınmasıyla ve yaz tatilinin başlaması ile birlikte anne ve babalar yazı nasıl geçireceklerini düşünmeye başlıyorlar. Tatil denilince özellikle yaz tatili çocukların aklında sınırsız oyun, denizde, havuzda vakit geçirmek, dışarıda top oynamak gibi eğlenceli aktiviteleri canlandırıyor. Ailelerin aklına gelen durum ise genelde uzun bir tatil ve bu tatilde çocuklarının dersleri boşlamaması, karnede düşük aldığı ders varsa bunun üstüne gitmesi gerektiği, düşük aldığı ders yoksa bile konuları unutmaması için sürekli tekrar yapması gibi bir durum canlanıyor. Aynı zamanda tatil gününde sabahtan akşama kadar evde olacak çocuğun planlamasını yapmak da aileleri endişeye sokabiliyor.

Medical Park Ordu Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Funda Es; “Aileler çocuğun tatilde olduğunu, zihnen ve fiziken dinlenmeye, yapamadığı aktiviteleri yapmaya ihtiyacı olduğunu unutmamalıdır” diyerek yaz tatilinde yapılması gerekenleri konusunda uyarılarda bulundu.

‘İMKANIM YOK DİYE ÜZÜLMEYİN’

Okul döneminde yapmak isteyip yapamadığı aktiviteleri veya gitmek isteyip de gidemediği yerlere gitmesine fırsat verilmeli. Ailelerin şehir dışına gitme imkanları varsa turistik gezi planlanabilir, şehir dışına çıkma imkanı olmayan aileler şehirde bulunan, gitmek istenilen yerlere götürebilir. Hayvan çiftliklerine götürmek hatta tatilde bunu düzenli olarak yapmak da çocuğunuzun çok anlamlı bir şekilde vakit geçirmesini sağlayacak, hem de çocuğunuzun bazı değerlerini yükseltecektir. Evde çocukla birlikte bitki, sebze meyve tohumları alıp yetiştirilebilir. Yaptığı etkinlikleri, gezdiği gördüğü yerleri not etmesi için bir anı defteri hazırlatıp çocuğun yazmasını isteyebiliriz bu durumları daha eğlenceli hale getirebiliriz. Örneğin; yemek yapmayı, kek yapmayı seven bir çocuksa mutfakta yeni tarifleri denetebilirsiniz, çocuğunuzun neye ilgisi varsa imkanlarınız dahilinde onlara bu fırsatı sunun. Çalışan ailelerin bir problemi de çocuğumla yeteri kadar vakit geçiremeyeceğim düşüncesidir. Unutulmamalıdır ki çocukla geçirilen vaktin uzunluğu değil, niteliği önemlidir. Siz tüm gün boyunca çocukla aynı evde olabilirsiniz, o kendi halinde televizyon izlerken siz mutfakta iş yapıyor olursunuz. Fakat bu istediğimiz bir şey değildir, çocukla günde 20-30 dakika geçirin fakat kaliteli bir şekilde geçirin.

TUTAMAYACAĞINIZ SÖZLER VERMEYİN!

Çocuğunuz sizinle sürekli oyun oynamak isteyebilir, siz çalışıyor ve yorgun olabilirsiniz. Bu durumlarda çocuğunuzla mutlaka iletişim kurun, “Ben de seninle oyun oynamayı çok istiyorum, fakat bugün çalıştığım için çok yoruldum, 2 saat dinlendikten sonra/yarın oyun oynayabiliriz” deyin. Çocuğa nedeniyle birlikte durumu anlattığınızda ve o an yapamadığınız durumu ne zaman yapabileceğinizi ya da yapamayacaksanız yapamayacağınızı kesin ve net bir dille çocuğa aktarmanız, çocuğun kafasındaki belirsizliği ortadan kaldıracaktır ve sorularıyla da sizi yormayacaktır. En önemlisi çocuğunuza yapmayacağınız şeylerin sözünü vermeyin, ebeveynlerin tutarlı ve kararlı olmaları verilen sözleri tutmaları çocuk için oldukça önemlidir. Ders

konusunda okul dönemindeki kadar yoğun bir çalışma olmasa da konuları unutmayacak tekrarlar ve verilen ödevlerin yapılması yeterlidir. Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak çok önemlidir, bunun için de akşam yatmadan önce çocukla birlikte düzenli olarak kitap okumak en etkili yöntemdir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.