DOLAR 32,5921 0.23%
EURO 34,7934 0.35%
ALTIN 2.421,35-0,45
BITCOIN 21561510,75%
Ordu
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yaz Aylarının Kâbusu İshal!

Yaz Aylarının Kâbusu İshal!

ABONE OL
23 Mayıs 2018 15:56
Yaz Aylarının Kâbusu İshal!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Medical Park Ordu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Melih Cevdet Çetinkaya; özellikle yaz aylarında görülen ishalin çocukların en sık görülen sağlık sorunlarından biri olduğunu dile getirerek ailelerin ishale karşı dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Yaz döneminde sıklıkla karşılaşılan yaz ishalinin, özellikle 1-5 yaş grubundaki çocuklarda görüldüğünü belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Melih Cevdet Çetinkaya şunları söyledi: “Sıcak havalarda dışarıda uzun süre bekletilmiş besinler, uygun şekilde hazırlanmamış konserveler ve iyi pişirilmemiş besinler çocuklarda ishale neden olur. Bu etkenlerin dışında virüsler, bakteriler, parazitler ve diğer mikroplar da ishalin oluşmasında rol oynamaktadır. Çocuk yaz ishalleri aniden başlar. En önemli belirtileri genel bir kırgınlık, sıvı dışkı çıkarma, dışkılama sıklığının ve miktarının artmasıdır.

Alınabilecek önlemlerin başında hijyen gelir. Özellikle çocuğunuz her tuvaletten sonra ellerini suyun altında sabunla en az 2 dakika yıkamalıdır. Çiğ yenecek meyve ve sebzeler iyi yıkanmalı, besinler açıkta ve sıcakta bırakılmamalı, süt ve süt ürünleri verilirken taze olduğundan emin olunmalı, içme sularının temiz olmasına özen gösterilmeli, hatta mümkünse kaynatılarak içirilmelidir. Çocuklarınızı ishalden korumak için çocuğa gazlı içecekler verilmesi ishale faydalı olduğuna inanılır; bu doğru değildir.” dedi.

İSHALLİ ÇOCUĞA BİLİNÇSİZ İLAÇ İÇİRMEYİN!

İshal tedavisinde kaybedilen sıvının tekrar kazanılmasının esas olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Melih Cevdet Çetinkaya konuşmasına şöyle devam etti: “Yaz ishallerinde çocuğun kusması ya da ateşi yoksa evde tedavisi mümkündür. Anne sütü ile beslenen bebeklerde anne sütünün koruyucu özelliği olduğu için daha çabuk iyileşme görülür. Anne sütü ile beslenmeyen çocuklara ise bol su, ayran, yoğurt, patates haşlaması, pirinç püresi gibi gıdalar verilmelidir. Bunların yanında çocuğun normal beslenme düzenine de devam edilmelidir. İshalli çocukların hem bol sıvı hem de bol kalori almalarının sağlanması önemlidir. Bütün bu alınan önlemlere rağmen çocukta ishal devam ederse ve bu duruma kusma, ateş ve dışkıdan kan gelmesi gibi belirtiler eklenirse anne ve babaların mutlaka bir hekime başvurmaları ve hekimin verdiği tedaviyi uygulamaları gerekir. Kesinlikle ishal olan bebeğe doktor onayı olmadan antibiyotik ya da diğer ilaçlar verilmemelidir.” diye konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.