DOLAR 32,3206 0.21%
EURO 35,0869 -0.15%
ALTIN 2.279,290,09
BITCOIN 22819091,47%
Ordu

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

TÜRK SOMONUNA İLGİ ARTIYOR

TÜRK SOMONUNA İLGİ ARTIYOR

ABONE OL
13 Mayıs 2020 23:02
TÜRK SOMONUNA İLGİ ARTIYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ordu’da üretimi her geçen yıl artan ve ihracatı da yapılan kafes balıkçılığı hem kent ekonomisine hem de istihdama katkı sağlıyor.

Perşembe ve Altınordu ilçelerimizin yaklaşık 500 metre açıklarında kurulan kafeslerde her yıl tonlarca balık üretiliyor.

Yaklaşık 30 yıl önce üretimine deneme amacıyla başlanan ve olumlu sonuçlar üzerine her geçen yıl artırılan somon, Rusya ve Japonya’ya ihraç ediliyor.

Yurt içi ve yurt dışında sofraları süsleyen kültür balıklarının üretimi ve paketleme fabrikalarında çalışan işçi sayısı da artmaya devam ediyor.

“Türk somonuna ilgi artıyor”

Konu hakkında açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz; “Su ürünleri, özelikle protein ihtiyacının karşılanması noktasında önemli bir sektördür. Bakanlığımız son yıllarda üretim tesislerinin sayısını artırma noktasında çalışmalar yapmıştır. Her geçen yıl biraz daha azalan balık stokları dikkate alındığında gelecekte talebin karşılanması noktasında bu tesislerin öneminin daha da arttığı görülecektir.” dedi.

İl Müdürü Kemal Yılmaz; ilimizde şu anda Altınordu ve Perşembe ilçelerinde, kafes balıkçılığına yönelik toplam 4 bin 850 ton kapasiteli 7 tesis bulunduğunu kaydederek, “Bu tesislerimizde 2019 yılında 1262 ton Türk somonu, 1300 ton da levrek üretimi gerçekleştirilmiştir. İl içindeki diğer tesislerimizle birlikte kafes balıkçılığından yaklaşık 3 bin ton balık elde edilmiştir. Bu yıl Türk somonuna ilginin giderek arttığını belirten İl Müdürümüz, özellikle ihracata yönelik talebin artmasıyla 2 bin 350 ton Türk somonu üretiminin planlandığını aktardı.”

“Toplamda 3 bin 500 tondan fazla üretim bekleniyor”

İl Müdürü Kemal Yılmaz; “Levrek üretiminin ise 700 ton olarak öngörüldüğünü ifade ederek, iç sulardaki üretimlerle 2020 yılı sonu itibarıyla 3 bin 500 tonun üzerinde üretim gerçekleştirilmesinin beklendiğini söyledi. İhracatı yapılan Türk somonunun üretim aşamasına da değinen İl Müdürü Yılmaz, Balık yavru halde, 500 ile 1000 gram arasındayken barajlardan getirilmekte. Ardından kafeslere bırakılarak yetişmesi sağlanmaktadır. 6-7 ay gibi kısa bir süre sonra bu balık 3-4 kilogram civarına gelince hasat edilmeye başlanmaktadır. Bugünlerde başlanan hasadın haziran ayı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.” dedi.

“Kovid-19 sonrası ihracata yeniden başlanır”

İl Müdürü Kemal Yılmaz; “Kafes balıkçılığının ilin ekonomisine sağladığı katkının önemli olduğuna vurgu yaparak; “Türk somonundan ilimiz ekonomisine yılda yaklaşık 60 milyon TL gelmektedir. Levrekten elde edilen gelir de eklendiğinde ilimize kafes balıkçılığının yaklaşık 80 milyon TL civarında katkısı var. Bundan 5-6 yıl öncesine kadar 1400 ton olan üretim kapasitemiz bugün yaklaşık 5 bin ton civarındadır. İnanıyoruz ki yapılacak çalışmaların ardından bu miktar daha da artacaktır.

Özellikle Türk somonu ihracat amaçlı üretilmektedir. Ancak içinde bulunduğumuz, Kovid-19 salgını nedeniyle şu anda ihracat yapılamamaktadır. Bu sürecin bitmesiyle Türk somonu ihracatına en kısa zamanda yeniden başlanacaktır.” diyerek sözlerini noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.