DOLAR 32,3682 0.15%
EURO 34,9591 -0.33%
ALTIN 2.324,100,21
BITCOIN 22812910,79%
Ordu
12°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

POLEN ALERJİSİ DEPRESYON NEDENİ!

POLEN ALERJİSİ DEPRESYON NEDENİ!

ABONE OL
12 Mart 2019 08:35
POLEN ALERJİSİ DEPRESYON NEDENİ!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bahar mevsiminin gelişiyle polen alerjisi konusunda uyarılarda bulunan Medical Park Ordu Hastanesi Ümminoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu, Polen alerjisi olanlara çok önemli tavsiyelerde bulundu:

Sözlerine; “Polenler çamaşırlara kolayca yapıştığı için alerjik hastalar elbiselerini dışarıda kurutmaktan kaçınmalıdır. Alerjik çocuklar eve geldiklerinde kıyafetleri hemen değiştirilmelidir. Kıyafetler açık havada kurutulmamalı, saça yapışan polenleri temizlemek için de yatmadan önce saçlar yıkanmalıdır. Günlük kıyafetler yatak odasında çıkarılmamalıdır. Göz alerjisi olanlar geniş güneş gözlükleri kullanabilir” diyerek başlayan Prof. Dr. Ali Kutlu şöyle devam etti:

“Bahar ayları tabiatın uyanışı, mutluluk ve neşe mevsimi olduğu gibi birçok insan için alerjik hastalıkların başladığı sezondur. Baharın gelişi, diğer alerjik hastalıklarda olduğu gibi aynı zamanda polen alerjisi olanlar için de “alarm durumu” demektir. Alerjiyi ‘insan vücudunun normalde reaksiyon göstermediği maddelere karşı tolerans kaybıyla birlikte aşırı reaksiyon geliştirmesi durumudur.”

BELİRTİLERİ BURUN AKINTISI, ASTIM VE ÖKSÜRÜK

Hava yolları (burun ve akciğerler) ve gözler, havada süzülen alerjik maddelerin vücutla temas noktalarıdır. Hava yoluyla taşınan polenler, ev tozu akarları, küfler başlıca çevresel alerjenlerdir. Bahar aylarında polenler bitkilerin tohumlarına duyarlı olan insanlarda öksürük, astım atakları, geçmeyen burun akıntısı, hapşırık, burun, göz kaşıntısı, sinüzit gibi yakınmalara yol açar. Bu yakınmalarla birlikte halsizlik, yorgunluk ve hatta depresyon hali ortaya çıkabilir.

Ağaç polenleri genelde erken baharda (Şubat ortasında başlayıp Mayıs başına kadar), çimen ve tahıl polenleri orta baharda (Mart ortasında başlayıp Haziran sonuna kadar), yaban otu polenleri ise geç yaz ve sonbahar aylarında (sıcak bölgelerde yıl boyunca) yakınmalara yol açar. Tahıl ve çimen polenleri ağaç polenlerine göre daha güçlü alerjik reaksiyonlar oluşturur. Fındık, kızıl ağaç, huş ve zeytin ağaçları önemli alerjenlerdir.

YEŞİLDEN UZAK DURARAK POLENDEN KAÇAMAZSINIZ!

Birçok hasta kavak polenlerine alerjik olduklarını düşünür fakat çoğu çimen polenlerine alerjiktir. Yeşil alanlardan uzak durarak polenlerden kaçınmak mümkün değildir.

Polenler gözle görünmez ve rüzgarla çok geniş mesafelere yayılabilirler. Tekrarlayan polen alerjisi olanlar şikayetleri başlamadan mevsim öncesi alerjik hastalıklara yönelik koruyucu ilaçlar kullanmalıdır. İlaç tedavisine rağmen inatçı şikayetleri olan, şikayetleri çok uzun süre devam eden hastalar için alerji aşıları tedavi alternatifidir. Çimen ve tahıl polen alerjileri olanların tedavisinde dil altı tabletler kullanılabilmektedir.

Polen aşıları yıl boyunca yapılabilir. Aşılamaya sezondan 2 ay önce başlamakta fayda vardır. Enjeksiyon formundaki aşılar ilaçlar gibi SGK ödeme kapsamındadır. Hastaların hangi polene alerjik olduklarının tespiti için alerjik hastalıklar uzmanlarına müracaat etmeleri

gerekmektedir. Polen alerjisi olan hastalar, bazı basit korunma önlemlerinden dahi fayda görebilirler.

ÇAMAŞIRLARI AÇIK HAVAYA ASMAYIN!

Polenler çamaşırlara kolayca yapıştığı için alerjik hastalar elbiselerini dışarıda kurutmaktan kaçınmalıdır. Alerjik çocuklar eve geldiklerinde kıyafetleri değiştirilmelidir. Kıyafetler açık havada kurutulmamalı, saça yapışan polenleri temizlemek için yatmadan önce saçlar yıkanmalıdır. Günlük kıyafetler yatak odasında çıkarılmamalıdır. Göz alerjisi olanlar geniş güneş gözlükleri kullanabilir.

ARAÇ KULLANIRKEN CAMLARI AÇMAYIN!

Araçlarımızın polen filtreleri sezon öncesi değiştirilmeli ve mümkünse araç kullanırken camlar açılmamalıdır. Polenlerin en fazla uçuştuğu sabah saatlerinde ağız ve burnu kapatan maskelerle spor yapılabilir. Polenler doğanın ve hayatımızın bir parçası.

Yeşilin sefasını sürmek için önlemlerimizi alalım, doya doya yaşayalım.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.