DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2078829-1,58%
Ordu
20°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ordu’da, MENA Zirvesi Açılış Programı Gerçekleştirildi

Ordu’da, MENA Zirvesi Açılış Programı Gerçekleştirildi

ABONE OL
4 Mayıs 2018 21:37
Ordu’da, MENA Zirvesi Açılış Programı Gerçekleştirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayelerinde, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı(DOKA) ile Türk Hava Yolları(THY) işbirliğinde, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin turizm potansiyelini Türkiye ve Karadeniz pazarına çekmek ve kültürel işbirliği başta olmak üzere ikili ilişkileri geliştirmek amacıyla yapılan “II. Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ülkeleri(MENA) Karadeniz Turizm ve Yatırım Zirvesi” açılış töreni bugün yapıldı.
Ordu Kültür Sanat Merkezi’nde  gerçekleştirilen MENA Zirvesi açılış törenine, Kültür ve Turizm Bakanı Prof.Dr.Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, Ordu Valisi Seddar Yavuz, Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları, Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Enver Yılmaz, ODÜ Rektörü Prof.Dr.Tarık Yarılgaç, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, Bakanlık bürokratları, TÜRSAB temsilcileri, kaymakamlar, belediye başkanları, 14 ülkeden ve Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane’den gelen turizm işletmecileri, seyahat acenteleri, tur operatörleri ve akademisyenler katıldı.
Bakan Kurtulmuş; “Bu Zirve, Yeni İşbirlikleri İçin Büyük Fırsat Sunacaktır”
Kültür ve Turizm Bakanı Prof.Dr.Numan Kurtulmuş, MENA Zirvesi açılış töreninde yaptığı konuşmada, ”MENA Zirvesi’nin, turizme ve yatırım alanındaki önemli bir faaliyeti, önemli bir fonksiyonu olduğunu görüyoruz. MENA ülkeleri aslında birbirleriyle tarihi olarak çok yakın ilişkileri olan halklardan oluşan bir topluluktur. Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri olarak tanımlanan bu ülkeler, Atlas Okyanusundan Türkiye’ye kadar uzanan bir coğrafyada, Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır’la başlayıp Türkiye’ye kadar gelişen bu coğrafyada Suudi Arabistan ile diğer Körfez ülkeleri ile birlikte dünyanın en önemli bölgelerinden birini oluşturuyor. Aslında MENA ülkeleri, stratejik olarak dünyanın mihengi noktası olan ülkelerdir. MENA ülkelerinin ekonomik, siyasi, kültürel alanlardaki potansiyelleri itibariyle de dünyanın önemli bölgelerinden birini oluşturduğu aşikardır. Bu toplantıda sektör temsilcisi arkadaşlarımız, tur operatörlerimiz, seyahat acentelerimiz,  otel işletmecilerimiz bir araya gelerek, bu işbirliklerinin artırılması için elinden gelen her türlü imkanı ortaya koyuyorsunuz. Ümit ediyorum ki, bu toplantı yeni ortaklıkları, yeni iş birliklerinin ortaya konulabilmesi bakımından da sizlere büyük bir fırsat sunacaktır. Özellikle yurt dışından gelen değerli turizm yatırımcılarımız için bugün geldikleri toplantı bir kapının, önlerinde bir fırsat penceresinin açılması ve Türkiye’de turizm alanındaki işbirlikleri üzerinden kendilerinin de son derece keyifli ve son derece karlı bir iş alanı tespit etmelerine vesile olacaktır” diye konuştu.
“Allah, Sayısız Güzellikleri Bu Ülkeye, Bu Şehre Bahşetmiştir”
Bakan Kurtulmuş, ”Ordu’nun deniz kıyısındaki, dağ başlarındaki, bahardaki ve kışındaki güzellikleri, şelaleleri, yaylaları ile dünyanın birçok ülkesinde bulamayacağınız sayısız güzellikler, Allah’ın bir lütfu olarak bu ülkeye, bu şehre bahşedilmiştir. Bu güzelliklerin her birisini yeni pazarlama teknikleri ile yeni ürünler şeklinde ortaya koymak vazifemizdir. Sadece deniz turizmi değil, tarih-kültür,  inanç, spor, sağlık turizmi ve buna bağlı olarak yaşlı bakım turizmi, bizim bu bölgemizde yayla turizmi ve benzeri bütün turizm alanlarında Türkiye yeni ürünler üretecektir. Bu toplantının sadece Türkiye’nin turizm sektöründe etkisinin artması değil aynı zamanda bütün dost ülkelerimizin kültür ve turizm alanındaki gelişmelerine çabalarına katkı vermesini ümit ediyor, sizleri burada Karadeniz’in İncisi olan Ordu ilimizde ağırlamaktan duyduğumuz büyük memnuniyeti bir kez daha paylaşmak istiyorum” şeklinde konuştu.
Vali Yavuz; “Ordu, Turizmde Gün Geçtikçe Daha İyiyi Hedefleyen Bir İl’dir”
Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin turizm potansiyelini Türkiye ve Karadeniz pazarına çekmek ve kültürel işbirliği başta olmak üzere ikili ilişkileri geliştirmek amacıyla yapılan II. Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ülkeleri(MENA) Karadeniz Turizm ve Yatırım Zirvesi  açılış töreninde bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, ”Zirve’nin ilimizde düzenlenmesini sağlayan çok değerli bilim ve siyaset adamı, ilimiz Milletvekili ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Prof.Dr.Numan Kurtulmuş’a, şahsım, davetliler, katılımcılar ve tüm hemşerilerim adına en kalbi teşekkür ve şükranlarımız arz ediyorum. Yine bu zirve dolayısıyla yurt dışından ve yurt içinden ilimize gelen konuklarımızı, Ordu’da görmekten ve kendilerini en güzel şekilde ağırlamaktan duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek isterim” dedi.
“Ordu, turizm ve tanıtma adımlarını emin ve sağlam atan ve turizmde gün geçtikçe daha iyiyi hedefleyen bir ildir” diyen Vali Seddar Yavuz, “Doğu Karadeniz bölgesi, bakir doğası, insanı, kültürü ile yeni turizm akımının öncülüğünü yüklenecek misyon ve vizyona sahiptir. Bölge olarak kalkınma adımlarımızı turizme öncelik verecek şekilde, aynı zamanda da; tarım, sanayi ve eğitim alanlarında başarılı çalışmalara imza atacağımızdan eminim ve bu güvenle yolumuza devam edeceğiz. Ordu, turizmin değişik türlerinin yapılabileceği bir ildir. Doğal güzellikleri, dağları, bitki örtüsü, mavi ile yeşilin kucaklaştığı kıyıları, koy ve kumsalları, yükseltilerindeki uçsuz bucaksız ve birbirinden güzel yaylaları ile turizmde geleceği parlak bir şehirdir. Doğa turizmi, kıyı turizmi, yayla, inanç, kış turizmi, dağ yürüyüşü, yamaç paraşütü, sal yarışı, turizm açısından büyük bir potansiyel taşımaktadır. Çambaşı Yaylası, Argın Yaylası, Perşembe Yaylası, Keyfalan Yaylası, Yeşilce-Topçam Yaylaları Bakanlar Kurulu Karan ile Turizm Merkezi ilan edilen yaylalarımızdır. Ayrıca, Çambaşı Kayak Merkezinin açılması ile alternatif turizm alanında adından söz ettiren il konumuna gelmiş bulunmaktayız. Türkülere konu olan Boztepe, Gaga Gölü, Ulugöl Tabiat Parkı, Düzoba Yaylası, Ericek Yaylası, Korgan Yaylası, Küpkaya Kanyonu, Asarkaya Parkı, Uzuokum Plajı, Çaka Plajı, Efirli, Aktaş Plajı, Yason Bumu, Ohtamış Şelalesi gibi yüzlerce turizmde Önemli bir potansiyel barındıran değerlerimiz vardır. Ordu Merkez Kumbaşı kumsal Plajı, Cumhuriyet Mahallesi Halk Plajı, Ünye Kırkevler ve Bolaman Belediye Plajı Mavi Bayrak ile ödüllendirildi. Karadeniz’de ilk defa deniz turizmi yönünden iddialı bir il haline gelmiştir. Sağlık turizminde ise, Fatsa ilçesi Ilıca kasabasındaki Sarmaşık Kaplıcasının romatizma, bel ağrısı, böbrek rahatsızlığı gibi hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Gölköy ilçesindeki Çermik suyu böbrek hastalıklarına iyi gelmektedir” şeklinde konuştu.
“Ordu, Kültür, Sanat Yönünden Gelişmiş, Zengin Bir Yöresel Mutfağa Sahiptir”
Kültür ve sanat olaylarının çok yoğun olarak yaşandığı Ordu’da ilk tiyatro faaliyetinin 1908’de başladığını ve 1964 yılında Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosunun kurulduğunu hatırlatan Vali Yavuz, “Kuruluşundan itibaren kesintisiz olarak faaliyetini sürdüren tiyatromuz çok sayıda oyun sahneye koymuştur. Diğer taraftan, Kültür ve Turizm Bakanlığımızca Ordu’da Devlet Tiyatroları Sahnesi açılmış ve Devlet Tiyatroları da ilimizde tiyatro faaliyetlerini sürdürmektedir. Türk kültürünün en özgün örnekleri, değerlerimizi en iyi yansıtan türküler ve onların bize anlattığı dereleri, halıları, el dokumaları, el sanatları Ordu’nun kültürüne zenginlik katmaktadır. Ordu İlinin kültüründe en önemli unsurlardan birisi de Halk Müziği ve Halk Oyunlarıdır. Ordu yöresine ait çok sayıda derlenmiş türkü bulunmaktadır. Türk Halk Müziğinde Ordu insanının kültür ve sanata olan yeteneği nedeniyle, bu dalda en çok sanatçı yetiştiren İllerden biri olmuştur. Ordu İli taşınmaz kültür varlıkları yönünden de oldukça zengindir. Sivil mimari örneği tarihi evler, idari ve kültürel yapılar bulunmaktadır. Arkeolojik ve doğal SİT alanları da kültürel mirasın önemli değerleridir. İl’de sivil mimari, dini yapı, kültürel yapı, tarihi sit alanı, doğal anıt gibi değişik türlerde 384 adet taşınmaz kültür varlığı bulunmaktadır. Son yıllarda Karadeniz Bölgesinde ilk olma özelliği taşıyan Kurul Kalesindeki kazı çalışmalarında bulunan ‘Kibele Heykeli’ ile doğa turizminin yanında, arkeolojik alanda katma değeri yüksek il olduğumuzu kanıtlamış bulunmaktayız. Geleneksel mutfağı ve kendine has gelenek ve görenekleri Ordu İlinin diğer önemli kültürel değerleridir. Kültürel değerlerin ve eserlerin korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmalar yürütülmektedir” dedi.
Vali Seddar Yavuz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ordu, 2018 yılı Nisan ayı sonu itibariyle 34 Turizm İşletme Belgeli Tesis, 1398 Oda ve 2827 yatak kapasitesine ulaşmıştır. Turizm İşletme Belgeli Deniz Turizmi Araçlarımız 5 adet olup, taşıma kapasitesi toplam 91 kişiliktir. 24 adet A grubu, 13 Adet A şube olmak üzere 37 adet Seyahat Acentesi ilimiz turizminde hizmet vermektedir. Yaptığımız tanıtım faaliyetleri ve çalışmalar sonucunda, 2017 yılı sonu itibari ile ilimizi 70 bini yabancı olmak üzere 705 bin turist ziyaret etmiştir. Zengin doğa, tarih, kültür ve alan güzellikleri. Yaylalar, şelaleler, göller, bakir doğa, zengin yöresel mutfak, Ordu-Giresun Havalimanı, Çambaşı Kayak Merkezi, Karadeniz-Akdeniz Yolu, zengin yöresel el sanatları ve halk oyunları, sanayileşememiş çevre, çikolata park, alternatif turizm alanlarına ilgi ve bu ilgi ve coğrafyamız nedeni ile turizmin çeşitlendirilmesi için yapılabilecek sayısız alanlar, konularına ve sektörel bilgilere hâkim, donanımlı sivil toplum kuruluşlarımız, güçlü yatırımcı portföyümüz, Ordu’nun parlak turizm geleceğinin önemli yatırımları ve unsurları olacaktır.”
“Kaliteli Turistik Tesislerimizin Sayısı Her Geçen Gün Artmaktadır”
Vali Yavuz konuşmasında, Ordu’nun, gelecek 10 yıl içinde Türkiye ve Dünya turizminde önemli bir yer alacağına inandığını bu amaçla da tanıtım ve turizm yatırımlarına ağırlık verdiklerini belirterek, ”Şu anda proje ihalesi yapılan Ordu Arkeoloji Müzesi ile Karadeniz bölgesinin ve ülkemizin en modern, en dolu müzelerinden birisini ilimize kazandıracağız. Bu yatırımın, bu hizmetin Ordu’ya kazandırılmasında büyük emeği bulunan Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Prof.Dr.Numan Kurtulmuş’a huzurlarınızda tüm Ordulular adına teşekkür ediyorum. Ordu’yu Türkiye’de ve Dünya’da daha iyi tanıtabilmek için tüm paydaşlarımız ile işbirliği içindeyiz. Sayın Bakanımızın da desteğini alarak, Ordu’nun turizmde hak ettiği yeri almasını sağlayacağız. Kaliteli yatak kapasitemiz ve turistik tesislerimizin sayısı her geçen gün artmaktadır. 2017 yılında elde ettiğimiz rakamlar, önümüzdeki yıllarda katlanarak artacak ve Ordu, turizmin parlayan bir yıldızı olacaktır. Bugün buradaki asıl amacımız; ağırladığımız misafirlerimiz aracılığı ile kültür ve turizm alanında uluslararası ilişkileri ve kültürlerarası iletişimi güçlendirerek uluslararası barışa katkıda bulunmaktır. Ulaşımın hızına bağlı olarak dünyamız gittikçe küçülmektedir. Turizmde kabuğunu kırmak isteyen her ülkenin bu durumu kendi lehine çevirmesi gerekir diye düşünüyorum. Ordu olarak 2017 yılında 9. Uluslararası Türk Halk Kültürü Kongresine ev sahipliği yapmış ve şimdi de 2. Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ülkeleri (MENA) Karadeniz Turizmi ve Yatırım Zirvesinde bir araya gelmiş bulunmaktayız. Burada 14 katılımcı ülkenin seyahat acente sahibi, tur iperatörleri, sektör temsilcileri, turizm yatırımcılarını Ordu’da ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum. Bu programda çözüm ortağımız olan ve Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Türk Hava Yolları Genel Müdürlüğüne, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansına, desteklerini esirgemeyen tüm katılımcılarımıza, emeği geçen sektör ve kurum çalışanlarına teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum” şeklinde konuştu.
Vali Sarıfakıoğulları; “Turiznm Çeşitliliği Sağlamayı Hedefliyoruz”
MENA Zirvesi açılış programında bir konuşma yapan Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları, “2. MENA Doğu Karadeniz Yatırım Zirvesinin, bölgemizin turizm değerlerinin tanınırlığının sağlanması noktasında büyük rolü olacaktır. Bölgemiz ve Giresun kıyı turizminin yanında, kış turizmi, doğa turizmi, inanç turizmi, yayla turizmi, kırsal ve eko turizm, gastronomi turizmi gibi alternatif turizm çeşitliliğine de sahip zengin bir bölgedir. 4 mevsimde değerlendirilebilecek değerlere sahibiz. Bizler tüm çalışmalarımızda bölgemizin ve ilimizin doğal, kültürel, tarihi ce coğrafi değerlerini koruma bilgisi içinde kullanmayı ve alternatif turizm çeşitliliği sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
Müsteşar Arısoy; “MENA Zirvesine 14 Ülkeden 300’e Yakın Konuk Katıldı”
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy konuşmasında, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinden üç yüze yakın turizm yatırımcısı turizm işletmecisi seyahat acentaları ve turizmle ilgili blog yazarları fenomenlerinin katıldığı toplantının bölge ve ülke turizmi için hayırlı olmasını dileyerek, ”Kongre kapsamında dün yüz yüze görüşmeler gerçekleştirildi. Son derece verimli görüşmeler yapıldı. Bölgemizin turizm işletmecileriyle 6 ilimizden gelen turizm işletmecileri ile yurt dışından getirdiğimiz misafirler doğrudan birebir görüşmeler yaparak bağlantılar gerçekleştirdiler. Öğleden sonrada 6 ilden gelen turizmle ilgili paydaşlarımız, valilerimiz, üniversitelerimiz turizm sektör temsilcileri ile birlikte bir çalıştay gerçekleştirdik. Ordu ve Giresun Valilerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından, MENA Zirvesinin Ordu’da düzenlenmesindeki katkı ve desteklerinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanı Prof.Dr.Numan Kurtulmuş’a, Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğullarına, Türk Hava Yolları Satış Müdürü Muhammed Fatih Duman’a, Vali Seddar Yavuz tarafından hediye ve plaket takdim edildi.
Kültür ve Turizm Bakanı Prof.Dr.Numan Kurtulmuş, Vali Seddar Yavuz, Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları ve diğer protokol mensupları, MENA Zirvesine katılan kanıklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.