DOLAR 32,5105 0.02%
EURO 34,7877 -0.04%
ALTIN 2.500,670,66
BITCOIN 20883471,25%
Ordu
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ordu SMMM Odası Yol Haritası Belirliyor

Ordu SMMM Odası Yol Haritası Belirliyor

ABONE OL
14 Mart 2018 14:37
Ordu SMMM Odası Yol Haritası Belirliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ordu Mali Müşavirler Odası, Oda Toplantı Salonunda ‘‘Gelir Vergisi Beyannamesinde Yol Haritası’’ konulu seminer düzenledi. Seminere Oda Başkanı Bahadır BAŞ ve Onursal Oda Başkanı Ertuğrul YÜKSEL, TÜRMOB Eğitmeni Güler GÜNEY, meslek mensupları ile stajyerler katıldı.

Ordu SMMM Odası toplantı salonunda düzenlenen seminerin açış konuşmasını Oda Başkanı Bahadır BAŞ yaptı.

“Bugün Ordu’da şehit cenazesi var. Bizler bu salonlarda otururken bu seminerleri, toplantıları yaparken ülkesi için yirmi beş otuz yaşlarında can veren insanlar var. Şehitlerimizi rahmetle anıyor, ailesine ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum. Biz her şeyi şehitlerimize borçluyuz.’’ dedi.

Konuşmasının devamında 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulüyle ilgili açıklamalarda bulunan Baş; İstiklal Marşı’nın kabulünün 97. Yılını kutladık. 1921 yılında kabul edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy Ankara’nın soğuğunda İstiklal Marşı için verilen para ödülünü kabul etmeyen bir ahlak abidesi insandır. Mehmet Akif’in okullarda ahlak dersi olarak anlatılması gerektiğine inanıyorum. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, Ulusal şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum.’’ dedi.

Muhasebe Haftasında; Her gittiğimiz yerde muhasebecinin önemini ve rolünü, muhasebecilerin ülke ekonomisinde ne denli önemli olduğunu anlatmaya çalıştık,

1-7 Muhasebe haftamızı birçok etkinlikle kutladık. Bu hafta ile 28 yıldır kurulmuş bir meslek örgütünün sadece beyanname gönderen, kayıtları işleyen değil yeni bir vizyona sahip olan camia olarak tanıtılması için elimizden geleni sizler adına yapmaya çalıştık. Her gittiğimiz yerde muhasebecinin öneminden ve muhasebecinin rolünden, muhasebecilerin ülke ekonomisinde ne denli önemli olduğunu anlatmaya çalıştık. Hepinizin muhasebe haftasını kutluyorum.

Bugün Odamız toplantı salonunda TÜRMOB’un düzenlemiş olduğu Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesinde Yol Haritası semineri yapılacak. TÜRMOB eğitim programları kapsamında önce eğitmenlerini eğitiyor ve tüm Türkiye’ye yerinde eğitimler için gönderiyor. Artık TÜRMOB eğitimlerinde bir standart ve uygulama birlikteliği var. Bu anlamda bu eğitimler için Genel Başkanımıza, Genel Sekreterimize ve Hocalarımıza teşekkür ediyoruz.

Sürekli mevzuatlar değişiyor, yeni uygulamalar, teşvikler, destekler açıklanıyor. 7099 sayılı kanun ile ticari hayatı kolaylaştırmaya yönelik birçok değişiklik yapıldı. Anonim ve Limited şirketler ile kooperatifler tarafından fiziki ortamda tutulacak defterlerin kuruluşta açılış onaylarının ticaret sicili müdürlüklerince yerine getirilmesi sağlanmıştır. Kuruluş aşamasında Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurularda, imza beyanlarının hazırlanmasına yönelik düzenleme yapılmıştır. Nakden taahhüt edilen payların itibari değerlerinin en az yüzde yirmi beşinin tescilden önce ödenmesi zorunluluğu limited şirketler bakımından kaldırılmıştır.

Mali Müşavirlere KDV İade Raporu Düzenleme İmkanı da Sağlayan KDV Kanun Tasarısının Olduğu Gibi Yasalaşmasını İstiyoruz.

KDV’de değişiklikler öngören kanun tasarısı ile geçmiş dönemlere ait birikmiş devreden KDV’lerin iadesi mümkün olabilecek, işletme hesabı esasına ödeyeceği KDV’ye 2 ay erteleme geliyor, ihracatçılara yapılacak KDV iadeleri hızlanacak, hayırseverlere KDV teşviki geliyor, üç ay içinde yapılmayan KDV iadesine faiz ödemesi geliyor.

Ayrıca KDV kanun tasarısına ilave bir cümle ile “hizmetin verilmesine değil paranın tahsil edilmesi ile KDV’nin doğmasını istiyoruz. Ve Mali Müşavirlik hizmetlerinde KDV oranının %18’den %8’e indirilmesi” istiyoruz. Bu tasarıyı olduğu gibi savunuyor, hükümetin KDV kanunun ile ilgili tasarısının aynen yasalaşmasını umut ediyoruz. KDV Kanun tasarısı ile serbest muhasebeci mali müşavirlere de belirli şartlarda kendi mükellefleri için KDV iade raporu düzenleyebilme imkanı getiriliyor. Bu konuda bazı Yeminli Mali Müşavirler Odaları Başkanları tarafından olumsuz bazı açıklamalar yapıldı ve sonrasında onlar da ifadelerindeki hataları düzelttiler. Çok çabuk ayrışıyoruz. Hemen YMM’lerden kurtulmak istiyoruz, hemen

SMMM’lerden kurtulmak istiyoruz. Bu mesleğin, mali müşavirlerin, yeminli mali müşavirlerin birleşmeye, bürolarda kurumsallaşmaya, birbirlerine ihtiyacı var. Bu sorunları birlikte çözmeliyiz. YMM’ler meslektaşımızdır. YMM’ler bizlerin üstümüz, amirimiz değildir. Hepimiz birbirimize saygı duymak, mesleğimizle ilgili sorunları hep birlikte çözmek zorundayız. Hepimiz meslektaşız.

81 milyonun sorumluluğuyla devletin kamu gücünü, yetkisini, egemenlik gücünü kullanıyoruz.

Her meslek yüksek ahlaklıdır. Mali müşavirler olarak 81 milyonun sorumluluğuyla devletin kamu gücünü, yetkisini, egemenlik gücünü kullanıyoruz. Şifrelerimiz devletin egemenlik gücüdür. Meslek mensuplarına devredilmiş, bu camiaya emanet edilmiş bir yetkidir. Dolayısıyla hepimiz yüksek ahlaklı, yüksek sorumluluk isteyen bir mesleği icra ediyoruz.

Yeminli Mali Müşavirler İle Tam Tasdik Sözleşmesi Yapan Mükelleflerin Kendi Adlarına Aldıkları Şifre İle Beyanname Göndermesini İstemiyoruz. Bu Bir Haksız Rekabettir.

Bizler Yeminli Mali Müşavirlerin, vergi mükelleflerine siz SMMM’lerle çalışmayın bizimle tam tasdik sözleşmesi yapın, beyannamenizi biz gönderelim yaklaşımı ve anlayışı ile ilgili YMM Odalarından açıklama bunu yapan YMM’lerin kınanmasını bekliyoruz. Bu anlayış YMM olarak defter tutuyorsunuz demektir. Tam tasdik sözleşmesi olan firmaların SMMM sözleşmesi olmadan beyanname göndermesini istemiyoruz. Bu konuda TURMOB’un Maliye Bakanlığı nezdinde çalışma yapmasını bu haksız rekabete dur demesini bekliyoruz.

Mükelleflerin MART Ayında Beyan Edecekleri Kira Gelirlerini; Mali Müşavirlere Danışmadan Hazır Beyan Sisteminde Onaylamamasını Öneriyoruz.

Gelir İdaresi hazır beyan sistemine geçmiş ve birçok geliriniz bu sistem üzerinde gönderilmektedir. Her ne kadar hazır beyan sistemi olsa da vatandaşlara, işverenlere tavsiyem mutlaka bir mali müşavirden profesyonel destek almalarıdır. Götürü gider uygulama oranında değişikliği yanlış uygulayabilirsiniz, istisna tutarını beyanname üzerinden indirim yapacağınız giderleri eksik düşebilirsiniz. Mesele hazır beyanı onaylamak değil. Hazır beyan sistemine gelen verilere istinaden gelir vergi kanununda belirtilen bilgilere sahip olabilmektir. Mali müşavirlerin ekonomik bir gelir elde etmesi için değil mükelleflerin küçük bir hatadan dolayı büyük cezalarla karşılaşacak risk altına girmemeleri için bunları özellikle hatırlatıyorum. Mükelleflerin, kira beyannamelerini mutlaka mali müşavirlerin bilgilerinden faydalanarak göndermelerinin kendilerinin yararına olacağını ifade etmek istiyorum’’ dedi.

Açılış konuşmasının ardından TÜRMOB Eğitmeni Güler GÜNEY tarafından sunum gerçekleştirildi. Gelirin Unsurları, Kazancın Tespitinde Özellikli Konular, İndirimler, İstisnalar ve Muafiyeler, Yıllık Beyan ve Toplama Yapılmayan Haller, Özelgeler Işığında Gelir Vergisinde Özellikli Haller konularında sunumunu gerçekleştirdi.

Son bölümde ise sorular, cevaplar ve çözümler üzerinde durularak meslek mensubu izleyicilere söz verildi.

Seminer sonrasında eğitmen Güler GÜNEY’e oda başkanı Bahadır Baş tarafından plaket takdim edildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.