DOLAR 32,5980 0.38%
EURO 34,7890 0.1%
ALTIN 2.496,180,49
BITCOIN 20234881,85%
Ordu
10°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ordu , Eğitimde Sınıf’ta Kaldı!

Ordu , Eğitimde Sınıf’ta Kaldı!

ABONE OL
8 Şubat 2019 08:48
Ordu , Eğitimde Sınıf’ta Kaldı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ORDU ,EĞİTİMDE ‘SINIF’TA KALDI!

Bunun en bariz örneği öğretmen atamalarıdır.

Eğitim sistemimiz her geçen gün artan sorunlarla tam bir çürüme içindeyken, AKP iktidarı döneminde ortaya çıkan ataması yapılmayan öğretmenler sorunu eğitimin öncelikli ve acil çözüm beklenen sorunlarından birisi haline gelmiştir.

Siyasi iktidarın atama bekleyen öğretmenlerin yaşadığı sorunları ve taleplerini görmezden gelmesi kabul edilemez.

Hükümetin bugüne kadar eğitim sisteminin ihtiyacı kadar öğretmen atamaması sonucu işsiz öğretmen sayısı her yıl katlanarak artmaktadır. Bu durum işsiz öğretmenleri büyük bir strese sokmakta ve intiharlara kadar varan olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Gençlerimizi buna mecbur bırakan anlayışı, ne insanlık onuru ne de öğretmenlik mesleğine biçilen değer ile bağdaştırmak mümkün değildir.

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından sonra yapılan ilk KPSS’ye giren öğretmen adayı sayısı 127 bin 973’tü. 2018 yılının Ağustos ayında ise bu sayı 276 bin 343’e çıktı. Aradan geçen sürede, öğretmen açıklarını kalıcı olarak kapatmak için somut adımlar atılmamış, bunun sonucunda işsiz öğretmen sayısı katlanarak artmaya başlamıştır. Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik gibi güvencesiz istihdam uygulamaları kalıcı hale getirilmiş, ataması yapılmayan öğretmenler kendi meslekleri dışındaki işleri yapmaya ya da asgari ücretin altında çalışmaya zorlanmıştır.

Bakanlığın açıkladığı sayılarda bile ücretli öğretmen sayısı 100 binlere dayanmışken bir yılda 20 bin öğretmen ataması yapılması kabul edilemez.

Ordu’nun kırsal bölgelerindeki okullarda (Akkuş,Aybastı,Korgan vb.) neredeyse hiç kadrolu öğretmen bulunmamaktadır.Buna rağmen son üç yılda ilimize ilk defa atanan toplam öğretmen sayısı 101’dir. Ordu’ya bu yıl verilen 62 kişilik kontenjandan hiçbirinin en çok ihtiyaç bulunan Sınıf öğretmenliğine ayrılmaması tam bir garabettir.

Tablo bu kadar ağırken, bir taraftan da yürütülen plansız yükseköğretim politikalarıyla eğitim fakültelerinin sayısı arttırılmıştır. AKP iktidara geldiğinde 59 olan eğitim fakültesi sayısı 72’ye çıkarılmış ve sonuç olarak üniversiteli işsizler arasında öğretmenler ilk sıralarda yer almıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı’nı, öğretmen adaylarını başka iş alanlarına yönlendirmek yerine nitelikli öğretmen yetiştirme, eğitim fakültelerinin nitelikli programlara kavuşması ve öğretmenlerin istihdam sorunlarını birlikte ele alarak bu konuda politika üretmeye davet ediyoruz.

Hikmet PALA

Eğitim İş Ordu Şube Başkanı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.