DOLAR 32,5823 0.32%
EURO 34,8190 0.19%
ALTIN 2.513,521,19
BITCOIN 20932481,65%
Ordu

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ordu Afet Müdahale Planı Masabaşı Tatbikatı Yapıldı

Ordu Afet Müdahale Planı Masabaşı Tatbikatı Yapıldı

ABONE OL
14 Kasım 2019 20:30
Ordu Afet Müdahale Planı Masabaşı Tatbikatı Yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Ordu Valiliği il Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında hazırlanan “Ordu Afet Müdahale Planı Masabaşı Tatbikatı” yapıldı.
Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen “Ordu Afet Müdahale Planı Masabaşı Tatbikatı”na, Vali Seddar Yavuz, Altınordu Kaymakamı ve Vali Yardımcısı Vekili Niyazi Erten, İl Emniyet Müdürü Doğu Ateş, İl Jandarma Komutanı Albay Tolunay Başer, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Işık, ilgili daire müdürleri, il hizmet grubu ve ana destek çözüm ortakları kurum ve STK temsilcileri katıldı.
Ordu Afet Müdahale Planı’nın işlerliğinin ve uygulanabilirliğinin test edilmesi, hizmet grupları arasında işbirliği ve koordinasyonun sağlanması, varsa eksikliklerin ve aksaklıkların tespit edilmesi, hizmet gruplarının plana hakimiyetlerinin kontrol edilmesi amacıyla düzenlenen “Ordu Afet Müdahale Planı Masabaşı Tatbikatı”nın başlangıcında bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, ”Doğal ve insan kaynaklı nedenlerle oluşan ve can ve mal kayıplarına yol açan, hayatı kesintiye uğratan, ekonomik ve çevresel kayıpları meydana getiren olayları afet olarak tanımlarız. Ülkemizin jeolojik  yapısı ve sahip olduğu iklimsel özellikleri nedeni ile büyük can ve mal kaybına yol açan doğal afetlerle sık sık karşılaşmaktayız. Yanlış arazi kullanımı, kentsel planlama ve yapılaşmadaki çarpıklık, nüfusun tehlikeli alanlarda yoğunlaşması, sosyal yapı, afete hazırlıksız toplum, iklim değişikliği, ormanların yok edilmesi gibi özetlenen çevre tahribatlarının artmasıyla ortaya çıkan riskler doğal afetlere karşı zarar görebilirliği artırmaktadır. Doğal afetler nedeniyle ekonomik kayıpların oranıda azımsanmayacak rakamlara gelmiştir. Bu nedenle, afetler meydana geldikten sonra yapılan müdahale ve iyileştirme faaliyetlerinden çok, afet öncesinde risk azaltma çalışmaları öne çıkartılarak  önleyici tedbirler alınması önem kazanmaktadır” dedi.
Konuşmasında, afet risk yönetimi bilincinin artırılması gerektiğine dikkat çeken Vali yavuz, “Ülke olarak sürdürülebilir bir kalkınma modeline doğru hızla yol alırken 2023 hedeflerine ulaşmak için afet riskinin azaltılması, sosyo kültürel gelişim, ekonomik büyüme ve ekosistemin korunması gerekmektedir. Bu amaçla toplumda afet risk yönetimi bilincinin artırılarak yerleştirilmesi önemlidir. Ülkemiz geçmişte yaşadığı doğal ve insan kaynaklı afetlerden büyük zarar görmüştür. Bu zararları minumum noktada tutabilmek için afetlere  bilinçli bir toplum oluşturabilmek,  ileri teknoloji ve iletişim imkanlarından yararlanmak ve etkin bir afet yönetimi gerçekleştirmek zorundayız. Afetin her aşamasında hızlı karar verebilmek ve ülke kaynaklarını etkin ve verimli kullanmalıyız” diye konuştu.
Ordu’nun, sık sık sel, su baskını ve heyelan afetine maruz kaldığını ifade eden Vali Yavuz, “İlimizde hemen hemen her yıl afet olayları ile karşı karşıya kalmaktayız. Afetlere süratle ve hızlı karar alarak müdahalede bulunmak  tüm görevli kuruluşların hazırlıklı olması ile mümkündür. 08-09 Ağustos 2018  tarihinde yaşadığımız sel ve heyelan ile 15 Mayıs 2019 tarihinde Aybastı ilçesi Sağlık Mahallesinde yaşanan heyelan afeti son örnektir. Etkin ve entegre bir afet yönetim sisteminin kurulmuş olması, öngörü ve proaktif davranış sayesinde  olaylara zamanında müdahale edilmiştir. Bugün, afet yönetiminde yeni  sistem olan Türkiye Afet Müdahale Planına göre hazırlanan İl Afet Müdahale Planı(TAMP-ORDU)’nın tüm görevli kurumların katılımı ile masabaşı tatbikatı icra edilmektedir. Afet Müdahale Planı ve altlığını teşkil eden 26 hizmet grubu operasyon planlarının uygulanabilirliğini denetlemek, ana ve destek çözüm ortağı kurumlarda farkındalık oluşturarak karşılıklı işbirliği, yardımlaşma, haberleşme ve koordinasyonu sağlamak, planlardaki olası çakışma, eksiklik ve aksaklıkların tespit edilmesi ve giderilmesi amaçlanmaktadır. İlimizde yaşanabilecek her hangi bir afet olaylarında yürütülecek hizmetlerde ekiplerimizin her an göreve hazır olması, işbirliği ve koordinasyon içinde bir aksaklığa meydan vermeden süratle görevlerini yapması önem arz etmektedir.  Bu da hazırlanan plan ile gerçekleştirecektir” şeklinde konuştu.
Ordu’nun afet haritası ve depremsellik durumu hakkında bilgi veren İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Işık, Ordu’nun iç kesimlerinin birinci derecede deprem kuşağında yer aldığını söyleyerek, “Sadece sahil kesimindeki ilçelerimiz 3. dereceden deprem kuşağındadır. İlimizde, son 50 yıldır en çok yaşanan olay, heyelandır. Heyelan, birinci önceliğimizdir. İkincisi kaya düşmesi, üçüncüsü su baskını, dördüncüsü ise İkizce ilçemizde yaşanan çığ olayıdır. Heyelan afetinin en çok yaşandığı yerler Altınordu, Ünye, Perşembe, Korgan, Gölköy, Fatsa ve Akkuş İlçelerimizdir. Kaya düşme olaylarında ise Altınordu, Ulubey ve Mesudiye ilçeleri öne çıkarken, Ünye Perşembe, Korgan, Gölköy, Fatsa, Altınordu, Akkuş ve Aybastı’da afet olayları yüksektir. Ayrıca, 1980-2019 yılları arasında uygunsuz yerlere konut yapılmasından kaynaklanan toprak kayması ve heyelan nedeniyle 1.525 konutun nakline karar verilmiştir.” şeklinde konuştu.
Toplantıda, afetlere müdahale ve afet sonrası çalışmaların önemi ve bununla ilgili il düzeyinde neler yapılması gerektiği, ilgili kurum ve kuruluşlarca alınması gereken önlemlerin yer aldığı Ordu Afet Müdahale Planı kapsamında masabaşı tatbikatı, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından hazırlanan sel afeti senaryosuna göre yapıldı.
İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Işık, 26 il hizmet grubu operasyon plan sorumlularının senaryodaki sel afeti tahribatına karşı aldıkları önlemleri ve afet sonrası yapılacak çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulunarak, tüm kurum ve kuruluşların afet anında işbirliği ve koordinasyon içinde çalışma yaptığını ifade etti.
Osman Işık, Ordu Afet Müdahale Planı kapsamında yapılan masabaşı tatbikatı programında, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca yeni oluşturulan ‘Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi (AYDES) hakkında da bilgilendirmede bulundu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.