DOLAR 32,6138 0.39%
EURO 34,7962 0.12%
ALTIN 2.493,720,39
BITCOIN 20709973,31%
Ordu
10°

KAPALI

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

İNSANIN EN İYİ DOKTORU KESİNLİKLE KENDİSİ!

İNSANIN EN İYİ DOKTORU KESİNLİKLE KENDİSİ!

ABONE OL
27 Ağustos 2019 17:17
İNSANIN EN İYİ DOKTORU KESİNLİKLE KENDİSİ!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Günlük hayattın bir parçası olan stres, her yaş grubunun yaşayabileceği kişiye özgü bir durum olmakla birlikte kişinin ruhsal ve bedensel sağlığını tehdit ediyor. Medical Park Ordu Hastanesi Uzm. Klnk. Psikolog Funda Es, insanın en iyi doktorunun kendisi olduğunu söyledi.

“STRES İSHAL, KABIZLIK DAHİ YAPAR”

Kişinin algıladığı tehlikeyle ilgili duygu, düşünce, endişe, mizacı, kişilik yapısı, düşünce yapısı stresin oluşmasını etkileyen psikolojik faktörler olduğunu kaydeden Psikolog Es, yaptığı açıklamada; “Strese sebep olan düşünce yapısında, akla ilk gelen olumsuz, gerçekçi olmayan düşünceler, olaylarda en kötüye ihtimal vermektir. Bu durumlar kişide kaygıyı arttırmaya ve karamsarlığa yol açar, verimliliği düşürür, kararsızlıklar yaşanabilir, genel olarak zevk alamama, keyifsizlik olur. Fiziksel olarak karın ağrısı, mide yanması, hazımsızlık, kabız veya ishal, baş ağrısı, bel ve sırt ağrıları, diş sıkmaları görülebilir. Kişi sık sık tuvalete çıkar. Çabuk hastalanır. Stres aynı zaman da öfkeyi de ortaya çıkarır” diye konuştu.

“STRES İNSANI KÖTÜ ALIŞKANLIKLARA SEVK EDEBİLİR”

Stresin insanı kötü alışkanlıklara sevk edebildiğinin de altını çizen Es, “kişiler stresli olduklarında zararlı alışkanlıklara başvurabiliyor. Alkol, sigara veya aşırı yemek yeme davranışları, bilgisayar oyunlarına bağımlılık geliştirebiliyor. Bu yöntemler anlık olarak rahatlama sağlasa da uzun vadede çok daha geniş çaplı stres kaynağına dönüşebilir. Stresle başa çıkmak için, olayların üstünü kapatıp görmezden gelmeden o problemin kaynağına inmek gerekir. Duyguları bastırmak, kendini veya başkalarını suçlamak çözüme kavuşturmaz. Stres kavramı karşılaşılan durumlara yüklenen anlamlardan kaynaklanır. Çözüm yolu ararken ise olaylara ve kişilere yüklenilen anlamları tekrar gözden geçirmek gereklidir” ifadelerini kullandı.

“HAYIR DEMESİNİ BİLİN”

Psikolog Funda Es, stres yaşayan insanların, “Bu olay beni neden strese sokuyor?” , ” Bu olaya yüklediğim anlam nedir?” ve ”En kötü başıma ne gelebilir?” sorularını kendilerine sormaları gerektiğini ve cevaplarını kendilerinin vermeleri gerektiğini belirtirken; “Olumlu düşünmenin stresle başa çıkmada çok önemli bir rolü vardır. Zihnimizdeki olumsuz konuşmaları sürekli beslersek olumlu hale çevirmemiz zorlaşacaktır. Olumsuz düşüncelerimizin farkına varmaya çalışalım. Kendi haklarımız ve etrafımızdaki insanların haklarını koruyan davranışlar sergileyelim, sınırlarımızı çizip ”Hayır”ı kullanalım. Günlük hayatta karşılaştığınız stres içeren olaylarda, kendimizi dinlendirelim, çalışıyorsak işyerinde molalar yapalım, çalışmıyorsak evde ev işlerini bir kenara bırakıp en azından bir süreliğine kendimiz için bir şey yapalım. İlgi alanlarımıza göre hobilerle vakit geçirebiliriz. Sosyal destek çok önemlidir. Çoğu insan yaşadığı stresi gerek yapı ve mizacı gereği gerek başka sebeplerle kimseyle paylaşmaz ve içine atar. Paylaşmadıkça stres içimizde daha çok çözülmez hale gelebilir. Problemlerimizi, sıkıntılarımızı anlatabileceğimiz birisi olması bizi yalnızlık, çaresizlik hissinden uzaklaştırır. Aynı zamanda sosyalleşmek olaylara, kendimize ve etrafımıza bakış açımızı da geliştirir. Düzenli uyku ve düzenli beslenme stresi de azaltan faktörlerdir. Bunlara ek olarak gevşeme

teknikleri, egzersiz ve sporun da oldukça faydası vardır. Herkesin stresle başa çıkma yöntemi farklıdır fakat kendi başınıza stresle başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız bir uzmana danışmalısınız” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.