DOLAR 32,3690 0.15%
EURO 34,9789 -0.3%
ALTIN 2.324,240,22
BITCOIN 22748061,04%
Ordu
12°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

FINDIK ÜRETİCİLERİNE KOZALAK AKARI  UYARISI

FINDIK ÜRETİCİLERİNE KOZALAK AKARI UYARISI

ABONE OL
28 Aralık 2020 17:24
FINDIK ÜRETİCİLERİNE KOZALAK AKARI  UYARISI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ordu Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, fındık üreticilerini kozalak akarıyla mücadeleye başlamaları konusunda uyardı.

Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz; “Fındık Bahçenizin Bakımı Bizim, Mahsulü Sizin Olsun Projesi” kapsamında oluşturduğumuz örnek bahçelerimizde gerçekleştirilen fındık kozalak akarı ile mücadele çalışmalarına katıldı.

İl Müdürü; Üreticilere, fındıkta ciddi verim kayıplarına neden olan kozalak akarına karşı şu dönemde kültürel mücadele çalışmalarının mutlaka yapılması gerektiği konusunda çağrıda bulundu.

İl Müdürü Kemal Yılmaz yaptığı açıklamada; “Bitkisel ürünlerde hastalık ve zararlılarla mücadele edilmediği takdirde % 40’lara varan verim kayıpları ortaya çıkmaktadır. Tabii fındığın da önemli hastalık ve zararlıları mevcuttur. Bunlarla da zamanında mücadele etmemiz gerekmektedir. Mücadele etmediğimiz takdirde ciddi verim kayıpları yaşanabilmektedir” dedi.

Kozalak akarının ciddi verim kayıplarına neden olduğunu belirten İl Müdürü; “Kozalak akarının 2 formu bulunmaktadır. Bunlardan birisi meyve verecek gözlerde kozalak oluşturmak suretiyle bu gözlerden meyve almamızı engelliyor. Bu kozalaklarla bitkinin yapraksız olduğu yani içinde bulunduğumuz bu dönemde elle toplamak suretiyle kesinlikle yakmadan ve gömmeden bahçede yere atmamız gerekiyor. Kozalak akarının diğer formu ise kozalak oluşturmuyor, bunlar gözleri tahrip edip dökmek suretiyle uç kurmalarına sebebiyet veriyor. Dolayısıyla her iki formu da fındıkta ciddi zararlara neden oluyor, verim ve kalite kayıplarına sebebiyet veriyor” ifadelerini kullandı.

“Bahçelerimizde yoğunluk fazla ve kültürel mücadele ile başarı sağlayamıyorsak mecburen kimyasal mücadeleye başvurmamız gerekiyor” diyerek sözlerine devam eden İl Müdürü; “Nisan ayının 15’inden sonra Bakanlığımızca tavsiyeli bitki koruma ürünleri kullanmak suretiyle kimyasal mücadelemizi yapmamız gerekiyor. Üreticilerimizin şu dönemde mutlaka bahçelerini kontrol etmelerini ve mücadele çalışmalarını başlatmalarını öneriyoruz. Kontrol edilmediği takdirde zarar her geçen yıl artacak ve bahçemizde ciddi verim kayıplarına neden olacaktır. Bunu önlemek için üreticilerimizin bahçelerinde gerekli mücadele çalışmalarını yapmaları gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.