DOLAR 32,5077 0.27%
EURO 34,6113 0.28%
ALTIN 2.495,910,53
BITCOIN 2045006-0,95%
Ordu
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dr. Çevik, Dopamin Eksikliği Parkinsona Yol Açıyor!

Dr. Çevik, Dopamin Eksikliği Parkinsona Yol Açıyor!

ABONE OL
10 Nisan 2018 11:35
Dr. Çevik, Dopamin Eksikliği Parkinsona Yol Açıyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“11 Nisan Parkinson Hastalığı Günü” nedeniyle Medical Park Ordu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Emre Çevik yaptığı açıklamada; Parkinson’un beynimizden salgılanan dopamin eksikliği ile ortaya çıkan nörolojik bir hastalık olduğunu belirtti.

Dr. Çevik; ‘’Parkinson hastalığı, hareketlerde yavaşlama, ellerde titreme, konuşma ve mimiklerde bozulma, kaslarda sertlik, yürüme ve denge bozuklukları ile kendini gösterir.’’dedi.

Parkinson hastalığının özellikle ileri yaşlarda ortaya çıktığını ve 50 yaşından önce nadir olarak görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Emre Çevik yaptığı konuşmada şunları söyledi: ‘’ Parkinson; bir ileri yaş hastalığıdır. Görülme sıklığı ve bulguları, yaşa bağlı olarak göreceli olarak ilerlemektedir. Ayrıca erkeklerde kadınlara göre yaklaşık olarak iki kat daha sık izlenmektedir. Parkinson hastalığına genetik bir yatkınlığın olduğu da bilinmektedir. Aile öyküsü özellikle genç yaşta Parkinson hastalığına yakalanan kişilerde daha belirgindir.’’

PARKİNSONDA ERKEN TEDAVİYLE YAŞAM KALİTESİ ARTIRILABİLİR !

Uzm. Dr. Emre Çevik; ‘’ İleride Parkinson hastalığına yakalanmayayım ya da Parkinsondan uzak olayım diye maalesef ki bir diyet programı veya sağlık stratejisi bulunmamaktadır. Yaşam tarzı, üzüntü veya stres bu hastalığın görülme sıklığını pek etkilememektedir. Hastalık sinsi ve yavaş ilerler, tanısı klinik bulgularla konulmaktadır. Bir başka deyişle hastalık bulguları ortaya çıktıktan sonra tanı konuluyor. Parkinson hastalığına tanı koymak için özel bir yöntem yoktur. Laboratuvar ya da röntgen tetkikleri sonucu da bunun anlaşılması mümkün değildir. Fakat uzman bir nörolog hastadan ve hastanın yakınlarından aldığı bilgilerle ve ayrıca yaptığı muayene sonucu tanı koyabilir. Erken tanının kanser hastalıklarındaki gibi hayati önemi yoktur. Ama hastalar ne kadar erken tedaviye başlarlarsa hastalık bulgularından etkilenmeden yaşayabilecekleri kaliteli yaşam süreleri da o kadar artmaktadır.’’ diye konuştu.

TEDAVİDE CERRAHİ YÖNTEM ÖNEMLİ BİR YER TUTMAKTADIR !

Parkinson hastalığı’nda tedavinin 3 ana başlıkta toplandığına vurgu yapan Uzm. Dr. Emre Çevik; ‘’ Birinci sırayı ilaç tedavisi almaktadır. İlaç tedavisinden yeterli faydayı göremeyen

hastalarda cerrahi tedavi uygulunabilmektedir. Parkinson hastalığı tanısı almış her hastada hastanın yakınmalarına göre destek tedavisi de düşünülmelidir Parkinson hastalığının tıbbi tedavisi, daha önce sözünü ettiğimiz dopamin eksikliğinin giderilmesine dayanır. Hastaya dopaminin ön maddesi olan l-dopa verilerek, merkez sinir sisteminde dopamin artışı sağlanır. Hastanın tedavisi ilaçla başlar ama aradan birkaç sene geçtikten sonra ilaçlar yetersiz kalmaya başlar. Hasta belki ilaçları almaya devam eder fakat onun yanına bir tür cerrahi yöntem eklemek gerekebilir. Tedavi seçeneklerini belirlerken hastanın yaşı, hastalığın evresi de önemlidir. Ayrıca fizik tedavi ve rehabilitasyon, özellikle egzersizler, Parkinson hastalığının tedavisinde önemlidir.’’ şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.