DOLAR 32,5091 0.29%
EURO 34,6064 0.3%
ALTIN 2.489,360,27
BITCOIN 2007950-4,09%
Ordu
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Beslenme Planlaması Diyetisyen Kontrolünde Yapılmalıdır.

Beslenme Planlaması Diyetisyen Kontrolünde Yapılmalıdır.

ABONE OL
28 Haziran 2017 23:47
Beslenme Planlaması Diyetisyen Kontrolünde Yapılmalıdır.
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Diyabette, sağlıklı beslenme ana kuraldır ve yanlış beslenme alışkanlıklarının sil baştan değişmesi gerekmektedir. Beslenme planlaması mutlaka diyetisyen kontrolünde yapılmalıdır.

Diyabetli hastalarının nasıl beslenmesi gerektiğini, MedicalPark Ordu Hastanesi Diyetisyen Merve Şahin’e sorduk. “Diyabette genellikle kalp hastalığı yüksek risk faktörlerindendir. Gereksinimden fazla yağ alımı hastalık riskini artırır. Fazla yağ alımını küçük dokunuşlarla ayarlayabiliriz” diyerek sözlerine başlayan Dyt. Merve Şahin, diyabette beslenme konusunda bilinmesi gerekenleri bizlerle paylaştı.

Diyabet hastaları nasıl beslenmelidir?

Şeker hastalığı, kurallarına uyulduğu takdirde hayat standartlarını düşürmeden yaşanabilecek bir hastalıktır. Tedavide ilk başvurulacak ve en önemli basamak diyet tedavisidir. Gerektiği zaman insüline veya ilaca başvurulabilir.

Peki, her şeker hastasının beslenme programına uyması gerekir mi?

Kesinlikle, Evet…

İnsülin tedavisi olsun veya olmasın her şeker hastası kendi yaşam tarzına ve beslenme alışkanlıklarına uyumlu diyetisyeni tarafından hazırlanmış bir beslenme programı uygulamalıdır. İyi bir diyet tedavisinin amacı, çocuk hastaların büyüme ve gelişmesini sağlamak, bireylerin ideal vücut ağırlığını korumak, kan şeker seviyesini dengede tutmak, hastanın yaşam süresi ve kalitesini yükseltmektir.

Diyabet hastası olan ve bu sürede aşırı kilo almış bireylerde öncelikli amaç kilo kaybını sağlamak ve buna yönelik enerji alımını kısıtlamaktır. Kısıtlanan enerji ile beraber sağlıklı beslenme programı düzenlenmelidir. Sağlıklı bir beslenme programı için diyette dengeli bir biçimde karbonhidrat, protein ve yağ alımı uygulanmalıdır. Bireylerin beslenme modeli karbonhidrat grubundan tam taneli tahıllar, meyveler, sebzeler, düşük yağlı süt ve süt ürünleri gibi besinleri içermelidir. Yeterli düzeyde protein ve yağ alımı da bireylerin diyet planlamasında önemli bir ayrıntıdır. Diyabette genellikle kalp hastalığı yüksek risk faktörlerindendir. Gereksinimden fazla yağ alımı hastalık riskini artırır. Fazla yağ alımını küçük dokunuşlarla ayarlayabiliriz. Nasıl mı?

· Kırmızı et yerine balık ve tavuk gibi beyaz eti tercih ederek

· Etli yemeklere ekstra yağ eklemeyerek

· Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine ızgara, haşlama, buğulama yöntemlerini tercih ederek düzenleyebiliriz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.