DOLAR 32,5957 0.34%
EURO 34,8095 0.15%
ALTIN 2.511,441,10
BITCOIN 20928571,73%
Ordu
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Başkan Akarsu’dan Küllenme Hastalığı uyarısı

Başkan Akarsu’dan Küllenme Hastalığı uyarısı

ABONE OL
14 Mart 2017 11:50
Başkan Akarsu’dan Küllenme Hastalığı uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Altınordu Ziraat Odası  Başkanı Selami Akarsu ve Ziraat Mühendisi Tarım Danışmanları Kökenli Mahallesinde bulunan çiftçilere “Küllenme Hastalığı” ile bilgi verdi.

Başkan Selami Akarsu, her hafta bir mahallede düzenlenen çiftçi eğitim programlarını bu kez de Kökenli Mahallesinde gerçekleştirdi.

Fındıkta kaliteyi arttırmak için çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirten Başkan Selami Akarsu; “Bahçelerimize küsmememiz gerektiğini özellikle ifade ediyorum. Ziraat Mühendisleri arkadaşlarımızdan üreticilerimiz her türlü bilgi ve yardımı alabilirler. Biz üreticimizin dekara daha çok ürün elde etmeleri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ziraat Mühendislerimiz hemen hemen her gün arazide bazen böyle fırsat buldukça bende kendilerine eşlik ediyorum üreticilerimizle buluşma imkanı buluyorum. Fındık bahçelerinin yaşlılığından, değişen iklim şartlarından dolayı, fındıkta da diğer meyve türlerinde olduğu gibi sürekli olarak değişik hastalıklar meydana geliyor. Bizde ziraat mühendislerimiz ile birlikte elimizden geldiği kadar her çiftçimize sesimizi duyurmaya çalışarak bu hastalıklardan zararlılardan fındık ürünümüzü korumak, dekara daha fazla ürün elde etmek için çalışmalarımızı yapıyoruz. Siz üreticilerimizden de isteğimiz, hiç kimse bahçesine küsmesin, mümkün olduğu kadar daha çok hizmet edelim. Fındık bahçelerimizin bakımlarını zamanında yapalım. Dekara daha çok ürün elde etmek için elimizden ne geliyorsa yapalım” dedi.

KÜLLENME HASTALIĞININ BAŞLANGICI 

Fındıkta meydana gelen zararlılar ve küllenme hastalığı ile ilgili de Ziraat Mühendisleri üreticilere şu bilgilendirmeyi yaptı; “Fındıkta Külleme Hastalığını ilkbaharda gelişme sezonunun erken döneminde yapraklar, genç sürgünler ve çotanaklar üzerinde belirtiler oluşturur. Bulaşık olan yapraklarda zamanla lekeler kahverengileşir, yapraklar matlaşmaya başlar ve ilerleyen dönemde de kuruma, kıvrılma ve vaktinden önce döküm meydana gelir. Genç sürgünlerde ve çotanaklarda zuruf yüzeyinde ilk önce un serpilmiş gibi bir görüntü, ilerleyen dönemde renkte matlaşma, kahverengileşme ve özellikle erken dönemde hastalığa yakalananlarda kurumalar görülür. Bu şekilde hastalık fındıkta hem verim hem de kalite kayıplarına neden olur. Hastalık tüm fındık üretim alanlarında ekonomik anlamda zarara neden olmaktadır”

KÜLLENME HASTALIĞINDA KÜLTÜREL ÖNLEMLER

“Enfeksiyon kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıklarının toplanması, bulaşık dip sürgünlerinin kesilmesi ve imha edilmesi, iyi bir hava sirkülasyonu ve yeterli ışıklanma sağlamak için budama ve yabancı ot mücadelesinin yapılması hastalıkla mücadele için uygulanması gereken kültürel önlemlerdir. Mutlaka bahçelerimizin gerekli temizlikleri en iyi şekilde yapılmalı” 

KÜLLENME HASTALIĞINDA KİMYASAL MÜCADELE

“Birinci ilaçlama hastalığın bir yıl önce görüldüğü bahçelerde ilk mücadele Mart ayı içerisinde, genç sürgünler 4-4,5 yaprak ve çotanak bağlama döneminde Nisan ve Nisan sonunda, diğer bahçelerde ise belirtiler görülür görülmez yapılır. Uygun koşullar devam eder ve hastalık tekrarlarsa kullanılan ilacın etki süresine göre ikinci ve diğer ilaçlamalar yapılır. İlaçlamalarda ocak başına en az 1 litre ilaçlı su atılmalı; insan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlamadan 21 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir.

Mücadelede Bakanlık tarafından ruhsatlandırılmayan ve tavsiye edilmeyen Bitki Koruma Ürünü kullanılmaması; yaprak gübreleri hariç herhangi bir kimyasal maddenin Bitki Koruma Ürünüyle kesinlikle karıştırılmaması gerekmektedir”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.